sourdough starter 5192631 1920
Alapanyagok

10 érdekesség az élesztőgombáról

A gomba, ami a legtöbb hűtőben megtalálható

Talán sokaknak nem kérdés, hogy az élesztőgombára gondolok. Temérdek élesztőgombáról beszélhetünk, de javarészt a Saccharomyces cerevisiae-re gondolunk, ha a sütésről beszélünk. Beszélhetünk sörélesztőről, pálinkaélesztőről is.

Élesztőgombák
Élesztőgombák

„Drapp színű, frissen rugalmas tapintású… jellegzetes ízű és szagú, egysejtű gombák tömegéből álló élelmiszer” írja a wikipedia.hu.

Érdekességek az élesztőről

  • Igen nagy tévhit, hogy csak cukor hozzáadásával lehetséges az élesztőt felfuttatni, hiszen a cukor mellett a keményítő is nagyszerű táptalaja a gombák megfelelő szaporodásának. Ha csak egyszerűen hozzámorzsoljuk a liszthez, akkor is nagyszerűen fog működni/dolgozni.
  • Amikor élesztővel dolgozunk, fontos, hogy a forró folyadék megöli a gombákat, míg a hideg lelassítja azok szaporodásának gyorsaságát. Mindenképpen érdemes ügyelnünk a langyos folyadék használatára, ha élesztővel dolgozunk.
  • 16 aminosavat tartalmaz
www.eleszto.hu
Forrás: www.eleszto.hu
  • Található benne továbbá: foszfor, vas, cink és króm is.
Tápanyagértékek 100 grammra levetítve, Budafok élesztő esetében
Energia 467 kJ / 112 kcal
Zsír 1,9 g
ebből telített zsírsavak 0,4 g
Szénhidrát 3,7 g
amelyből cukrok 3,0 g
Fehérje 15,0 g
Rost 9,8
0,03
  • Dietetikus kifejezetten ajánlják az élesztőpástétom fogyasztását, krómtartalma miatt segíti a helyes vércukorszintet, valamint serkenti a szénhidrát lebontását.
  • A magas koleszterinszintet csökkenti.
  • A só és a rum megöli az élesztőgombákat.
  • Az eleszto.hu oldal szerint az élesztő (nem tér ki az összesre, kiemeli a Budafoki élesztőt) nem tartalmaz semmilyen allergén anyagot. Így nyugodt szívvel fogyaszthatják az ételallergiások is.
  • Problémás, pattanásos bőrre hasznos alapanyag.
  • Ha nem használjuk fel az egész csomag élesztőt, fontos, hogy alaposan becsomagoljuk fóliába (a keresztszennyeződések elkerülése végett)
Marmite a kenyérre kenhető élesztőkivonat
Marmite a kenyérre kenhető élesztőkivonat

Ha mégsem élesztővel sütnél, hanem inkább kovásszal, akkor ide kattintva olvasható a blogon, hogyan készítem én a teljes kiőrlésű kovászt.

A képekért köszönet a pixabay.com-nak és a photopin.com-nak.

További felhasznált irodalom: itt és itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy