Halász Katalin: Tej nélkül is egészségesen című könyvét olvasgattam az elmúlt időszakban, ott találkoztam ezzel a kókuszgolyó recepttel.
A könyvben kristálycukorral készült a sütemény, természetesen ezt lecseréltem természetes, négyszeres erejű édesítőszerre. Tej-, és gluténmentes, utóbbi csak abban az esetben, ha figyeltünk a kókuszreszelékünkre -nem volt keresztszennyezésnek kitéve-! Kevés hozzávalós, igen tömény, de ízletes desszert következik!
A nyers tésztával kicsit nehezebb dolgozni itt, mint a „hagyományos” kókuszgolyó alappal. Sütés után mindenképpen érdemes megvárni, míg a golyók teljesen kihűlnek, mert hihetetlenül könnyen morzsolódnak. Az íze pedig… fenomenális!
Hozzávalók
2 darab L-es méretű tojás
200 gramm kókuszreszelék
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
Elkészítése: a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét robotgépem segítségével könnyű habbá vertem. Lefele fordítva a tálamat, a hab már nem esett kis, viszont nem lett kőkemény, könnyen törő hab belőle. A sárgákat az édesítőszerrel alaposan kikevertem, majd ehhez adtam a kókuszreszeléket. Ezt a masszát rákanalaztam a fehérjére és még mindig robotgépemet használva, alacsony fokozaton átkevertettem a masszát.
Vizes kézzel apróbb golyókat formáztam és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket. 180°C-os sütőbe toltam, 4-5 perc alatt készre sültek!
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész golyók súlya 310 gramm lett, ebben 1565 kcal, 26 gramm fehérje, 136 gramm zsír és 49 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 0 gramm). Ezek csak iránymutató értékek!