Bevezető
Azt gondolom, ezt a pogácsareceptet (legalábbis az alapját) mindenki ismeri, azonban én most mégis leírom a saját verziómat, hiszen ezt ehetem én is és a családomnak is szívesen adom.
Honfi Bernadett, dietetikus hívta fel a figyelmemet a durumlisztre, miszerint, idézem: „…a finomlisztet is kicserélheted durumlisztre, akkor csak a szénlánc két végéről tud a liszt emésztődni, így lassul a felszívódása…”. Biztatott, hogy nyugodtan próbáljam ki, jól lehet vele dolgozni és azért tényleg jobb, mint a finomliszt. Így az Ő hatására vásároltam is belőle, s tényleg, innentől örök alapanyag a konyhámban.
Hozzávalók
175 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
75 gramm durumliszt
250 gramm margarin (25%-os zsírtartalmú)
250 gramm tehéntúró (én most félzsírosat használtam, de alapvetően zsírszegénnyel dolgoztam volna)
10 gramm só
75 gramm tejföl (12%-os)
120 gramm reszelt sajt
Elkészítése
végtelenül egyszerű és gyors! A liszteket, a túrót és a margarint körülbelül öt perces gyúrással eldolgoztam, majd enyhén lisztezett felületen kinyújtottam, egyszer áthajtogattam és szaggattam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket (nyugodtan lehet szorosan, hiszen itt nem fog térfogat növekedés történni), vékonyan megkentem tejföllel, majd megszórtam sajttal.
Előmelegített sütőbe toltam és körülbelül 15 perc alatt magas hőfokon készre sütöttem őket.
Aláírom, nem nő 8 cm magasra, nem porhanyós a belseje (de attól még finom!), viszont gyorsan elkészül, a gyerekek is imádják, munka után, vagy hirtelen jött kirándulás ötlet előtt is pikk-pakk el lehet készíteni.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész pogácsáim súlya 848 gramm lett, ebben 2262 kcal, 101,2 gramm fehérje, 123,6 gramm zsír és 174,4 gramm szénhidrát (159,8 gramm, ha a túróra sem számolunk szénhidrátot és 169,1 gramm, ha a túróra számolunk.) Ezek csak tájékoztató adatok!
Jó étvágyat!