Bevezető
Ezzel a pizzával (vagyis a formájával) a vous.hu oldalon találkoztam. Azt hiszem, írnom sem kellene, de nagyon megtetszett, felettébb mutatós és a csücskökben elrejtett sajthalom igazán finom. Aki teheti, próbálja ki!
Hozzávalók
350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
150 gramm durumliszt (egyéb fehér liszttel is jó)
20 gramm búzasikér (elhagyható, csak állagjavítóként van jelen)
7 gramm szárított élesztő
13 gramm só
Langyos víz (körülbelül 350 ml, viszont ez a mennyiség a lisztek minőségétől és márkájától függően változhat)
Feltét (nálunk):
120 gramm tejföl + 1 teáskanál mustár + 1 kávéskanál oregánó
120 gramm füstölt, főtt tarja
250 gramm paradicsom
45 gramm paprika
20 gramm fekete olívabogyó
240 gramm reszelt trappista
Elkészítése
a robotgépem üstjébe kimértem a tészta hozzávalóit (kivéve a vizet, mert azt fokozatosan adagoltam). Magas fokozaton addig dagasztottam, míg a tészta teljesen elvált az edényem falától. Ez nálam, körülbelül 8 perc munkát jelentett.
Lefedtem, s mivel elég meleg volt, ezért nagyjából 35 perc alatt duplájára kelt. Pontosan négy egyenlő részre osztottam a tésztámat (tehát a fent megadott feltét mennyiségeket is). Kör alakúra nyújtottam, majd nyolc helyen bevágtam a szélén (ezek lesznek a csillagok „szárai”). Raktam egy kisebb halom sajtot a szárakba, majd a végeket összefogtam, így alakult ki a csillag alakzat.
A tejfölt kikevertem a mustárral és oregánóval. Ebből rákentem alapnak, majd következett a tarja, paradicsom, paprika, sajt és olívabogyó. Végül a tetejét is megszórtam néhány csipetnyi oregánóval.
Előmelegített, légkeveréses sütőben, 210 fokon 16 perc alatt megsültek.
Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek
az összes, megsült pizza teljes súlya 1445 gramm lett, ebben 2822 kcal, 179 gramm fehérje, 62 gramm zsír és 353 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 318 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!
Jó étvágyat!
Sajttal és virslivel töltött széllel 👇