Alapvető információk a B1 vitaminról
- timainként is ismerhetjük
- a B1 vitamin felfedése Kazimierz Funk nevéhez fűződik
- vízoldékony vitamin
- szervezetünkből a felesleg kiürül, nem vagyunk képesek raktározni belőle, túladagolni normál körülmények között ebből kifolyólag szinte lehetetlen
- mértékegysége a milligramm
- általában a B vitaminok együttes szedése (sokszor B-vitamin komplex elnevezéssel találkozhatunk vele a patikák polcain) hatékonyabb, vagyis szinergista hatásúak
Szinergistának azt nevezzük, ha két különböző gyógyszer egy időben alkalmazva egymás hatását támogatja és erősíti. (Forrás: https://idegen-szavak.hu/szinergizmus
- betegség, stresszes életmód, túlzott alkohol-, és koffeinfogyasztás, fogamzásgátló tabletta szedése, valamint állapotosság és szoptatás ideje alatt szerveztünk igénye magasabb B1 vitaminra
- hőérzékeny
Stresszes életmód esetén is érdemes figyelni a B1 vitamin bevételire
B1 vitamin jótékony élettani hatásai szervezetünkre
- létfontosságú idegrendszerünk megfelelő működéséhez
- hozzájárul az izmok és a szív egészséges működéséhez
- támogatja az aktív szellemi tevékenységet
- részt vesz a szénhidrát anyagcserében
B1 vitaminhiány okozta tünetek
- sérült szénhidrát anyagcsere
- szívelégtelenségek
- beri-beri betegség
- Korsakoff-szindróma
Beri-beri – „képtelen vagyok rá”
A beri-beri szingaléz nyelven azt jelenti, képtelen vagyok rá. A B1 vitamin súlyos hiánya okolható a betegség kialakulásáért. Többek között izomgyengeséggel, lábízületek fájdalmával, és az egyensúlyérzék elvesztésével jár.
Korsakoff-szindróma
A Korsakoff – szindrómát számos betegség okozhat, de elsődleges kiváltó oka a túlzott alkoholfogyasztásból eredő kritikus B1 vitamin hiánya. A betegség jellemzője többek között a rövidtávú memória hiánya, a koncentrálás képességének csökkenése, helyben és időben való tájékozódás romlása, az egyén ítélőképességének részleges- vagy teljes hiánya.
Kazimierz Funk
Kazimierz Funk 1911-ben izolált egy anyagot a rizskorpából, mely a ma ismert tiaminnak az alapja. Kazimierz, Christiaan Eijkman holland származású orvos egyik tanulmányát olvasva döbbent rá, hogy a rendszeresen hántolatlan rizst fogyasztó emberek körében kevésbé vagy egyáltalán nem jelentkezett a beri-beri nevű betegség, azon emberekhez képest, akik csak hántolt formában fogyasztották a rizsszemeket. Munkához látott, majd 1911-ben megállapította, hogy az általa elnevezett vita amine, olyan aminocsoportot tartalmaz, melynek szervezetbe juttatásával elkerülhető a beri-beri kialakulása. Az Ő munkásságát vitte tovább Willem Frederik Donath, akinek 1926-ban sikerült izolálnia magát a hatóanyagot. A ma ismert tiamint végül 1936-ban a Williams csoport szintetizálta.
Mely élelmiszerekből juthatunk természetes módon B1 vitaminhoz?
- hántolatlan rizs (barna rizs)
- sertéshús
- zabliszt
- teljes értékű gabona
- élesztő
- hüvelyes zöldségek
Felhasznált irodalom:
Továbbá itt, itt, itt, itt és itt.
Hírlevél
Tarts velem hírleveleimben is! Maximum heti egy alkalommal elküldöm Neked a hét cikkeit, receptjeit egy csokorba szedve.