Facebookon találkoztam ezzel a recepttel, Twisted oldalán és azonnal megtetszett. Elkészítése egyszerűnek és gyorsnak tűnt. Kezdő konyhatündéreknek is javaslom az elkészítését!
Az én verzióm több szempontból más lett: pulykát használtam marha helyett, kihagytam az uborkát, illetve mivel még nem találtam a boltok polcain cukormentes BBQ szószt, elkészíteni külön pedig nem volt most időm, így elmaradt. Bár következő alkalommal igyekszem majd pótolni ezt a hiányosságot. Növényi sajtot használtam, hiszen nagyobbik Gyermekünk allergiás többek között az egyik tejfehérjére is.
https://www.facebook.com/twistedfoodsocial/videos/1561965297175994/
Hozzávalók:
500 gramm darált hús (nálunk pulyka)
80 gramm növényi sajt (mi most Csíziót használtunk, DE ebben van tejfehérje, kazein tartalmú! Azok, akik a kazeinre allergiások értelemszerűen más növényi sajtot keressenek, mondjuk VioLife vagy Nature Moi márkájút) – ide kattintva egy nagyszerű összefoglalás található a növényi sajtokról az Allergia és életmód írójától
200 gramm szeletelt bacon (mindegyik húsgolyóhoz csak egy darab bacont használtam fel)
1 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál majoranna
15 gramm fokhagymakrém
5 gramm só
½ teáskanál fekete bors vagy borspótló fűszerkeverék
Elkészítése: a darált húst alaposan elkevertem a fűszerekkel, majd felkockáztam a sajtot. 12 szelet baconnel számoltam, így a húst és a sajtot is 12, egyenlő részre osztottam fel.
Minden húsgombóc közepébe nyomtam egy darab sajtot, majd egy szelet baconbe csomagoltam.
180°C-on 30 perc alatt készre sütöttem őket.
Fűszeres kuszkusszal tálaltam, de szerintem mindenféle körettel tökéletes párosítás, akár egy könnyű salátával is.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a végső súlya 560 gramm lett (247 grammos anyagveszteséggel számoltam), ebben 1684 kalória, 154 gramm fehérje, 114 gramm zsír és 18 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 0 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!