Bevezető
A baranyai galuska receptjével F. Nagy Angéla Különleges konyha című receptes könyvében találkoztam elsőnek. Az étel alapja egy túrós nokedli, amit valójában már korábban is rendszeresen készítettem köretként, pörköltek mellé. Hiszen ezzel az apró „csellel” a köret gazdagabb lett fehérjében, s még tovább lassult az étkezéssel bevitt szénhidrátok felszívódása is. Angéla is, ezt a receptet a köretekhez sorolta, azonban én főételként tálaltam és meg is állta a helyét így, önmagában.
Ez nem az az étel, amely a bikiniformát hivatott támogatni, még úgy sem, hogy én a tejfölt lecseréltem 0,1%-os sovány sajtkrémre (Honfi Bernadett dietetikus ajánlotta figyelmünkbe a Finomat másképp csoportban nem is olyan régen. Skyr márkájú -Spar és Aldi üzletekben kapható- 0,1%-os zsír-, és magas fehérjetartalmú alapanyag-dobozában masszív állagúnak érezzük, de amint keverjük hígabbá válik!).
Ezt az ételt nem ajánlom azoknak, akiknek a súlyvesztés elsődleges cél, valamint -ha szabad tanácsolnom- mindenkinek érdemes -amúgy is persze- egy kiadós mozgást beiktatnia. Vagy legalább tényleg figyelni arra, hogy a nap többi étkezése zsírban szegényebb legyen, hogy valamiféle egyensúlyt teremtsünk a makro-tápanyagok bevitele kapcsán.
A lenti hozzávalók mennyiségéből, meglátásom szerint 6 személynek elegendő.
Hozzávalók
500 gramm zsírszegény (tehén) túró
350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
150 gramm finomliszt (vagy durumliszt)
2 darab M-es méretű tojás
10 gramm só
kb. 3 dl víz
20 dkg szalonna (ha van rá lehetőségünk, füstölt)
500 gramm Skyr zsírszegény, sovány sajt (vagy, mint az eredeti receptben, használhatunk tejfölt is)
kapor (ha van friss, az klassz)
Elkészítése
1) Elsőnek feltettem egy nagy lábosba vizet melegedni.
2) A túrót egy villa segítségével alaposan áttörtem (krémes túrót használtam, nem rögöset), majd hozzáadtam a tojásokat és a sót, és alaposan elkevertem.
3) Rámértem a liszteket és fokozatosan adagolva a vizet, addig kevertem míg homogén masszává nem vált.
4) Mikor forrni kezdett a víz, kiszaggattam a galuskaszaggatón a tésztát.
5) Szűrő segítségével lecsepegtettem.
6) A szalonnát apró kockákra vágtam és zsírjára sütöttem, majd ráöntöttem a kész galuskát és alaposan átforgattam.
7) Tálba szedtem a sovány sajtot, majd kaporral megszórtam, átkevertem.
8) Forrón tálaltam, a sovány sajttal locsolva.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész ételem súlya (Skyr sajt nélkül) 1848 gramm lett, ebben nekem 3642 kalória, 160 gramm fehérje, 216 gramm zsír és 335 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 315 gramm) lett.
Hírlevél
Tarts velem hírleveleimben is! Hetente, maximum egyszer elküldöm Neked a blog friss cikkeit és újdonságait!
[…] Baranyai teljes kiőrlésű galuska […]