Bevezetés
Ezt a süteményt Halloween napján láttam meg az egyik receptes oldalon (forrás), s nagyon megtetszett a csúnyasága. De csak másnap láttam neki az elkészítésnek. Mi nem tartjuk a Halloweent, s a gyerekeinkben sem feltétlen szeretnénk ennek a „tradíciónak” az alapjait elültetni, (bár azért az ovis tökfaragásra minden évben készülünk, mert nagyon jó, közös mulatság – ha minden igaz, a Halloween egy ősi kelta ünnep, míg a tökfaragás alapját egy régi, ír monda adja-). Hogy honnan ered a töklámpás története, hogy mi a különbség a Halloween, a Mindenszentek és a Halottak napja között, itt is elolvashatod.
Hozzávalók (nekem 10 darabra):
175 gramm teljes kiőrlésű liszt
75 gramm finomliszt
80 gramm egész mandula
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
150 gramm margarin – ez most magasabb zsírtartalmúval készült, tekintve, hogy esszük minden egyes nap, de érdemes kipróbálni 25%-os zsírtartalmúval is
1 darab nagyobb banán (2 darab tojás helyett használtam)
15 gramm (3 szem) 70%-os étcsokoládé
Elkészítése
rém egyszerű megcsinálni. A mandulából kivettem 10 szemet, ezek lesznek a körmök később. A maradék mandulát ledaráltam, s a lisztekkel, az édesítőszerrel, az apróbb kockákra vágott margarinnal alaposan eldolgoztam. Majd hozzáadtam a villával összenyomott banánt is. Vizes kézzel hosszabb rudakat formáztam, majd a végükbe belenyomtam a szem mandulát (érdemes mélyebbre nyomni). Kés segítségével bevagdostam az ujj alsó részeit.
180°-os, előmelegített sütőbe toltam és 15 perc alatt megsültek (sütő teljesítményétől függ).
Miután kihűltek, gőz fölött megmelegítettem a pár szem csokoládét és ecset segítségével kifestettem a mandulaszemeket.
Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek
a kész süteményem súlya 590 gramm lett, ebben nekem 2477 kalória, 53 gramm fehérje, 158 gramm zsír és 195 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 190 gramm) lett.
Jó étvágyat!