A brassói eredete
Hat különböző elmélet is kering azzal kapcsolatban, hogy ki találta fel valójában a brassóit, a wikipedia szerint.
- Gróf Nádor úgy vélte, Ő találta fel a brassóit az 1948-ban, Budapest-Brassó között ingázó vonaton. Az Ő verziójában sertésszűz, fokhagyma, fekete bors és krumpli négyes alkotta ezt a nagyszerű ételt.
- Míg, egy óbudai csehó tulajdonosának a felesége is magának vallotta a receptet. A hölgy nevezetes Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára készítette el maga változatát, amelyben a majorannás-hagymás sertéshúst, tarhonyával szolgálta fel az ünnepeltnek.
- Aztán ott volt Dózsa György mesterszakács, aki a 19. században íródott szakácskönyvében úgy írja, hogy a brassói, Brassóból származik, s hivatalosan fokhagymás marhatokányról van szó.
- Csáky Sándor, A huszadik század szakácsművészete című könyvében, a brassói eredetét ismeretlenként titulálja, ellenben fő alapanyagként bélszínt jelölt meg.
- Papp Endre -gasztronómus, mesterszakács- viszont egész biztosra állította, hogy a brassói Tőle származik, melyet egy 1950-ben megrendezett versenyre készítette el, és a Trianonra megemlékezve nevezte el. Ő viszont, a szűzpecsenyét szalonnával, zöldborsóval, paradicsommal, paprikával és resztelt burgonyával tálalta.
- Pető Gyula, Ételkészítési ismeretek tankönyvében pedig a brassóit szintén szűzpecsenyével, füstölt szalonnával, fokhagymásan és főtt burgonyával tanítja.
Mint olvashatjuk, számtalan alternatívánk akad brassóit készíteni, s szerintem ez a recept is „ahány ház, annyi szokás” alapon készül el. Ugyanis én határozottan emlékszem gyerekkoromból, hogy anyukám pirospaprika nélkül, sokszor szalonnával, azonban zöldségek nélkül készítette, köretnek pedig kockára vágott, olajban sült krumplival tálalta.
Egy újabb verzióként megszületett az „én” brassóim is 🙂
Tekintve a sertésszűz árát, s hogy egy egész családra kell főznöm, maradtam a sertéscombnál, pusztán gazdasági megfontolásból! Viszonylag sok fokhagymát, leheletnyi pirospaprikát is felhasználtam, köretnek pedig, sütőben sült krumplit választottam.
Hozzávalók
1 nagy fej vöröshagyma – nekem pucolt súlya 180 gramm-
4 darab, nagy gerezd fokhagyma
1 kg sertéscomb
2 dl víz
10 gramm fokhagymakrém
1 teáskanál pirospaprika -édes-
10 gramm só
1 csipet természetes édesítőszer
1 kávéskanál őrölt, fekete bors
1 evőkanál majoránna
Köret:
1500 gramm burgonya -pucolt-
2 evőkanál zsiradék -nálam napraforgóolaj-
8 gramm só
1 teáskanál pirospaprika -édes-
1 csipet természetes édesítőszer
1 evőkanál majoránna
Kattints, és tarts velem Facebookon is!
Elkészítése
1.az apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre pároltam az olajon.
2.mikor már kissé barnás kérget kaptak a vöröshagymakockák, hozzáadtam a fokhagymákat. Én nem szoktam összenyomni, csak vékony szeletekre vagdosom őket.
3. közben szintén apróbb kockákra vágtam a sertéshúst is. Szeretem, ha a burgonya és a hús nagyjából egyforma nagyságúak.
4. mikor a húskockák is rákerültek a hagymás egyvelegre, magas hőfok felett, fedő alatt hagytam, hogy egy vékony kérget kapjanak.
5. majd megszórtam 1 teáskanál pirospaprikával, fekete borssal, csipet édesítővel és sóval, majd felöntöttem összesen 2 dl vízzel. A hőt lejjebb vettem, s fedő alatt további 30 percig főztem, néha átkevertem a készülő brassóit.
6. míg főtt a brassói, megpucoltam a krumplikat, alaposan megmostam és felkockáztam őket.
7. egy nagy tálba öntöttem a krumpliszemeket, megszórtam őket a fűszerekkel, meglocsoltam a 2 evőkanál olajjal és igen alaposan átkevertem.
8. 190°C-os -légkeveréses-, forró sütőbe toltam őket, és 25 perc után átkevertem, ügyelve arra, hogy ne törjenek össze. Újabb 10 percet hagytam nekik sülni. Addigra belül puha, kívül kissé kérges krumplikockákat kaptam végeredményül.
9. Időközben megpuhultak a húskockák is, 10 gramm fokhagymakrémet és a majoránnát ekkor adtam hozzá. Nagyjából 5 perc után el is készült.
Melegen tálaltam!
Tipp!
- érdemes sütőpapírt használni a burgonyaszemek alá
- ha van olajspary konyhánkban, fújjuk be azzal a krumpliszemeket
- természetesen használhatunk kész fűszersót is a körethez
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész brassóim súlya 938 gramm lett, ebben nekem 1615 kalória, 211 gramm fehérje, 67 gramm zsír és 31 gramm szénhidrát – a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 14 gramm- lett.
a kész köretem súlya 1062 gramm lett, ebben nekem 1449 kalória, 32 gramm fehérje, 26 gramm zsír és 292 gramm szénhidrát lett.
Jó étvágyat!
[…] Brassói sütőben sült burgonyával […]