Ha akad egy kis időm, szeretek külföldi receptes oldalakat böngészni, az esetek többségében Mary Berry oldalára is eltévedek. Így találtam rá a spanyol omlett/tortilla receptjére, amit el is készítettem vacsorára, de természetesen reggelire is megállja a helyét. Olvasgattam az ételről és a wikipédia azt írja, alapvetően a tojáson kívül csak burgonyát tartalmaz, sok helyen, ha hagymát is vágnak alá, akkor azt már külön ételként/megnevezéssel tüntetik fel az éttermek étlapjain. Mary tett bele pritamin paprikát is, én most paradicsommal helyettesítettem.
Nem utolsó sorban ma, március 24-én ünnepli 84-ik születésnapját Mary. Isten éltesse sokáig!
Hozzávalók:
15 ml napraforgóolaj
40 gramm vöröshagyma (egy kisebb fej)
70 gramm burgonya
3 darab L-es méretű tojás (190 gramm nekem)
90 gramm paradicsom (kisebb darab paradicsom)
ízlés szerint só és bors
kenyér
Elkészítése: a 15 ml olajon fedő alatt puhára sütöm az apró kockákra vágott burgonyát, majd mikor puha lett és kapott egy vékony kérget, hozzáadtam a szintén apró kockákra vágott vöröshagymát. Mikor a hagyma is összeesett, a már felvert, sóval-borssal beízesített paradicsomos – tojást is ráöntöttem. Egy fakanál segítségével a széleit kicsit megmozgattam, hogy alá is tudjon folyni a tojásból. Mikor aranybarnára sült az alja, egy tányérra borítottam és visszacsúsztattam a serpenyőbe a sületlen felét. Szelet teljes kiőrlésű kenyérrel tálaltam. Petrezselyemmel szórtam a tetejét.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a kész ételre: az omlett súlya 313 gramm lett, ebben nekem 548 kalória, 28 gramm fehérje, 38 gramm zsír és 21 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 16 gramm) lett.
Jó étvágyat!