Bevezető
A múltkori tej-, tojás-, és cukormentes almás pite receptem után Honfi Bernadett dietetikus megkérdezte, lenne-e kedvem elkészíteni a túrós változatát az almásnak, az Ő elképzelései/irányelvei alapján. Naná, hogy igent mondtam, hiszen nekem volt megtiszteltetés a kérése. Kérései a következőek voltak:
- teljes kiőrlésű tönkölylisztet használjak (helyette én megmaradtam a sima teljes kiőrlésű lisztnél, de Ti ne legyetek restek, szerezzetek be belőle, ha eddig nem tettétek volna, ami késik az nem múlik, nálam is eljő még a teljes kiőrlésű tönköly ideje
- finomliszt helyett durumliszt kerüljön bele
- ne használjak kókuszolajat/kókuszzsírt és ha növényi margarin mellett döntök, az a lehető legkevesebb zsírt tartalmazza
- legyen benne zabkorpa az extra rostért
- ha lehet legyen benne búzacsíra lehetőség szerint
- a joghurt is legyen zsírszegény
- a túróba mehet gyümölcs igény szerint
Videó is készült róla, íme:
Hozzávalók egy 22*30cm-es tepsihez
210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt (jobbik esetben teljes kiőrlésű tönköly)
90 durumliszt
10 gramm búzasikér
20 gramm négyszeres erejű édesítőszer
1 nagy csipet só
90 gramm 20%-os zsírtartalmú margarin
10 gramm sütőpor
10 gramm zabkorpa + ha szükséges 1 evőkanál zabkorpa a túrós töltelék alá
130 ml víz
500 gramm zsírszegény túró
1 kezeletlen citrom, lereszelt héja
50 gramm 0,1%-os natúr joghurt
20 gramm négyszeres erejű édesítőszer
20 gramm búzacsíra
Elkészítése
a liszteket, a sikért, a sütőport, a zabkorpát és az édesítőszert kimértem, majd rátettem a margarint. Addig morzsoltam kezeim között a liszttel, míg egyneművé nem vált. Majd folyamatosan adagoltam a vizet. A víz mennyisége a lisztek minőségétől/márkájától függően minimálisan változhat!
Kikevertem a túrót, a reszelt citromhéjat, az édesítőszert, a joghurtot és a búzacsírát. Meglátásom szerint, jobb –könnyebben kezelhető-, ha krémesebb állagú túrót használunk fel hozzá. Amennyiben vizesebb lenne a túrónk, akkor kevesebb joghurtot tennék bele.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem a tészta alsó lapját, amit érdemes megszórni nagyjából 1 evőkanálnyi zabkorpával, ha vizesebb a túrónk (hogy a sütés során kiengedett folyadékot a zabkorpa és lehetőleg ne a tészta szívja magába). Majd a felső tésztalapot is ráhelyeztem, ha nincs rácsozónk, abban az esetben érdemes sűrűn megszurkálni a tetejét, hogy a gőz távozni tudjon.
180°C-os előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sült nekem, de mindenképpen érdemes a süteményt és nem a sütési időt figyelni, hiszen a sütők teljesítménye eltérő lehet. Addig süssük, míg szép aranybarna lesz a teteje.
Tálalási javaslat: Detti javasolta, hogy mélyhűtött gyümölcsöt –ízlés szerint- kis édesesítővel felfőzve pikk-pakk gyümölcsszósszá lehet főzni (akár mikróban is), ezzel locsolva nagyon finom (sőt ahogy fentebb írtam, ajánlotta, hogy már a túrós töltelékbe is tegyünk nyugodtan gyümölcsöket)! Én karobporral/holland kakaóporral és cukormentes,- házi baracklekvárral, illetve víz (20 ml)+holland kakaópor (20 gramm) és édesítő (15 gramm) felfőzéséből készült csokoládéöntettel locsoltam meg fogyasztás előtt.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész süteményem súlya 1148 gramm lett, ebben 1847 kalória, 123 gramm fehérje, 41 gramm zsír és 232 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 206 gramm –túróra ez esetben nem számoltam, mert nem terveztem többet megenni belőle, mint 100 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!