Nagyon régóta nem készítettem Dubarry szeletet, mert körülményesnek tűnt tej-, tojásmentesen elkészíteni. Azonban az étel utáni vágyam győzött, és egy növényi tejes-sajtos változat született meg, ráadásul még gluténmentes is lett végül.
Talán kicsit körülményesnek tűnik az elkészítése, de valójában három egyszerű lépésből összeállítható. Személy szerint hálás vagyok Jeanne Bécu, alias Jeanne du Barry gasztronómia iránti lelkesedéséért, mert többek között megalkotta a Dubarry szeletet.
Ez most egy amolyan mentes recept, tej-, tojás-, cukor-, és gluténmentesen készült el.
Hozzávalók
1200 gramm csirkemell
750 gramm karfiol
Ízlés szerint sültcsirke fűszersó
Kevés zsiradék
80 gramm margarin (60%-os zsírtartalmút használtam)
400 ml növényi tej (nálam most cukormentes kókusz)
70 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt
90 gramm növényi sajt (Violife márkájút használtam, natúrt)
Fűszerek a besamelmártáshoz: só, szerecsendió, bors
Elkészítése
megtisztítottam a karfiolt, rózsáira szedtem és feltettem főni enyhén sós vízben. Közben felszeleteltem a csirkemellet, megszórtam fűszersóval és minimális zsiradékon megsütöttem mind a két oldalukat.
Az egyik 27×27 centiméteres tepsimet vettem elő, melyben lefektettem a húsokat, rárakosgattam az időközben puhára főtt és lecsöpögtetett karfiolokat.
A besamelmártáshoz felolvasztottam a margarint, amire rámértem a lisztet. Majd ráöntöttem a kókusztejet, egy habverő segítségével csomómentesre kevertem. Mikor elérte a megfelelő állagot, hozzáadtam a reszelt, növényi sajtot is. Végül befűszereztem.
Ezt a növényi besamelmártást ráöntöttem a karfiolok és hússzeletek tetejére, hogy mindenhol érje.
Fóliával lefedtem (az utolsó 10 percben levettem), majd 200°C-on 30 perc alatt készre sütöttem.
Basmati rizzsel tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész ételem súlya 2325 gramm lett, ebben 2592 kalória, 319 gramm fehérje, 89 gramm zsír és 118 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 100 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!