Bevezető – Csontleves
Egyre hűvösebb van és ilyenkor már azoknak is jól szokott esni egy tál meleg leves, akik alapvetően nem vallják magukat „levesesnek”. Lapult a mélyhűtőben nem olyan rég vásárolt húsos csont így jött az ötlet, hogy csontleves készüljön vacsorára. Durum betűtészta került bele, hogy a gyerekeknek kedvezzek, valamint ebben nem volt tojás, így a nagyobbik gyermekünk is nyugodtan ehetett tésztát.
Nálam közel három órát főtt, szóval bár végtelenül egyszerűen elkészíthető leves, szerintem időigényes.
Hozzávalók
4 nagyobb darab húsos csont
3 szál sárgarépa (pucolt súlya nálam 350 gramm)
2 nagyobb szál fehérrépa (pucolt súlya nálam 300 gramm)
1 darab zeller (pucolt súlya nálam 290 gramm)
1 darab karalábé (pucolt súlya nálam 350 gramm)
5 szem kisebb méretű krumpli (pucolt súlya nálam 300 gramm)
1 kisebb fej vöröshagyma (pucolt súlya nálam 60 gramm)
víz
Fűszerek: ízlés szerint só és szemes bors, csokor petrezselyem
Elkészítése
feltettem főni, kis láng fölött és fedő alatt, hideg vízben a húsos csontokat. Miközben főtt, megtisztítottam és felvágtam a zöldségeket.
A habot nagyon alaposan leszedtem egy szűrő segítségével a víz tetejéről! Mikor ezzel végeztem, belerakosgattam a zöldségeket -a vöröshagymát én egészben tettem a levesbe- és visszatettem a fedőt. Innentől kezdve már a második fogással voltam elfoglalva, csak hagytam időt a levesnek, hogy minden zöldség vaj puhára főjön, kiadják zamatukat. A fekete borsokat deszkára tettem, és a késem lapos élével kissé rájuk nehezedve meglazítottam a kérgüket. Nem törtem darabokra őket! Megsóztam a levest. Tetejére rátettem egy csokor petrezselymet (összekötözve).
Sokan tesznek bele sáfrányt, hogy szép sárgás színe legyen. Én ezt kihagytam.
A megfőtt levesből kiszedtem a húst és a zöldségeket is, majd a levet átszűrtem.
A tésztát kétszeres mennyiségű vízben kifőztem és a forró levessel tálaltam.
Erre kivételesen nem számoltam tápanyagértékeket.