sajttorta ami rabul ejt
Egyéb édességek Sütemények Torták

Cukormentes sajttorta

Bevezető

Ez az a torta, amit a melegebb hónapokban kifejezetten szeretek, hiszen hidegen, az idény gyümölcseivel igazán üdítően hat egy meleg, nyári délután. A lenti recept egy 26 centiméter átmérőjű tortaformába elegendő. Természetesen cukormentes, teljes kiőrlésű alappal, így cukorbetegek és inzulinrezisztensek is fogyaszthatják a napi szénhidrátkeretet figyelembe véve.

sajttorta 6
Fahéjas-édesítőszeres meggyel a tetején

Ha a mascarpone mellé tehéntúrót használunk, akkor inkább túrótorta, ha a tehéntúró helyett ricottát választunk a süteménybe, akkor pedig sajttorta lesz a végeredmény. Érdemes mind a kettővel kipróbálni, nem fogtok csalódni!

Én mindig a fogyasztást megelőző napon készítem, hogy egy éjszakára hűtőben pihenhessen, kifejezetten hasznára válik. Ráadásul melegen még „rezgős”, nem igen lehet szeletelni.

Hozzávalók:

200 gramm Detki teljes kiőrlésű, cukormentes háztartási keksz (ezt helyettesíthetjük Gullon Fibre vagy Korpovit kekszekkel is)

140 gramm olvasztott margarin (én csészés margarint használtam, 25%-os zsírtartalmút)

500 gramm mascarpone (ha van rá lehetőség, akkor light- vagy natúr vajkrém)

500 gramm túró (én igyekszem zsírszegény túrót használni) vagy 500 gramm ricotta annak fényében milyen ízű tortát szeretnék készíteni

40 gramm négyszeres erejű édesítőszer (160 gramm kristálycukornak felel meg)

2 evőkanál vanília aroma vagy 1 rúd vanília kikapart belseje

1 db kezeletlen citrom leve és héja

3 db tojás – ’L’-es méretű-

200 ml cukormentes habtejszín

A tetejére mehetnek gyümölcsök, akár olvasztott csokoládé vagy éppen tejszínhab, gyümölcszselé, de önmagában is nagyon finom!

Elkészítése: A háztartási kekszet ledaráltam, közben a margarint felolvasztottam. Ha egy picit hűlt a margarin alaposan elkevertem a darált keksszel. Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral és ezt a kekszes masszát a forma aljára nyomkodtam, úgy hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen.

sajttorta 2
Alaposan le van nyomkodva a keksz a forma aljába

A túrót, a mascarponét és az édesítőt a robotgépbe tettem és kicsi fokozaton hagytam dolgozni. Majd hozzáadtam a vanília aromát, a citrom levét és lereszelt héját a tojások sárgáját, végül a habtejszínt is hozzácsurgattam. Mikor homogén állagú lett, következett a tojásfehérje.

sajttorta 3
Megsülve-kihűlve

Közepesen kemény habot vertem belőle (ne törjön), majd határozott mozdulatokkal a masszához kevertem. Spatulám segítségével igyekeztem „a tészta alá nyúlni”, hogy a lehető legtöbb levegő „szoruljon” bele.

sajttorta 5
,,Magában” is nagyon finom!

Az alaposan elkevert masszát a kekszre öntöttem és előmelegített sütőbe toltam, ahol 30-35 perc alatt közepes láng fölött készre sütöttem. Mindenképpen nézzünk rá, nehogy megégjen a teteje. Ha megsült, én egy fakanalat szoktam a sütőajtóhoz tenni, így szép lassan tud hűlni. Ha kihűlt, legalább három órára, de általában egy éjszakára hűtőbe teszem.

sajttorta 1

TIPP!

  • a keksz márkájától, minőségétől függően az alaphoz szánt zsiradék mennyisége változhat! Jól kezelhető kekszes massza legyen belőle a zsiradék hozzáadása után, mert ha szárazabb marad porladni fog az alja a szeletelés során.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész sütemény (mindenféle gyümölcs vagy egyéb feltét nélkül) 1528 gramm lett, ebben 4249 kcal, 160,4 gramm fehérje, 322,6 gramm zsír és 169,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 143,5 gramm – a túróra számoltam szénhidrátot ez esetben, ha elhagynám a túróra a számolást, akkor 130 gramm szénhidrát lenne a vége.) Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy