A minap egy nagyon érdekes műsort kezdtem el nézni (sajnálom, hogy elaludtam, olyan későn adták), melynek a címe Cukor, az édes gyilkos. Abban a fél órában, amit láttam, rengeteg érdekes, és egyben megdöbbentő dologra tértek ki az élelmiszeripar, illetve a mai társadalom egyre növekvő cukorfogyasztásával kapcsolatosan.
- Tudtátok, hogy mivel a cukor az egyik legolcsóbb alapanyagnak számít ma már, ezért sokszor a drágább hozzávalókat is részben ezzel helyettesítik? Hiszen az édes íz szuper, a fogyasztó imádja, veszi és veszi, ez pedig hozza a gyártó konyhájára a pénzt!
Alapvetően nem lenne gond a cukorral, hiszen úgy mint az összes többi élelmiszernél a fogyasztó felelőssége lenne, hogy megtalálja az aranyközéputat. DE : ha már cukorbetegek vagyunk, nincs sok választásunk, ki kell iktatni (többek között) az életünkből a finomított szénhidrátokat, ami őszintén, nem kis fejfájást okoz egy kezdő diabéteszesnek, pontosan az élelmiszeripar miatt. Hiszen, egy egyszerű majonéztől kezdve a 3in2 kávén keresztül az ételízesítőig bezárólag a legtöbb termékben van hozzáadott cukor. Ha nincs, akkor is van, mert belecsempészik dextróz, fruktóz, glükóz és egyéb név alatt. Szóval, aki ma cukorbeteg vagy szimplán életmódot szeretne váltani egy egészségesebb élet reményében, annak illik előkapnia kémia tudását/könyveit is, hogy tudjuk a maltodextrint ugyan nem szó szerint cukor, de olyan gyorsan szívódik fel, mint a glükóz. Te tudtad? Mert én pár évvel ezelőtt nem!
Mégis, hogyan találjuk meg még egészségesen az aranyközéputat, ha szinte mindenbe tesznek cukrot?
Ráadásul, a mai ember életvitele sem anyagcserebarát. Tisztelet a kivételnek, de ma már kocsival és tömegközlekedéssel megyünk mindenhova. Liftbe szállunk lépcsőzés helyett és a többi. A nagyszüleink még kapálták a kertjüket a zöldségekért, ma már inkább megvesszük. Megvesszük, mert nincs időnk. Szaladunk, ezer felé szakadunk. Előkapjuk a mélyhűtőből a már félkész ételt -teli van cukorral-, vagy beugrunk a sarki gyorsétterembe, majd lehuppanunk a laptop/számítógép/TV elé. És ha nem tesszük, mert ennyire tudatosak vagyunk, akkor majd a chips, a Túró Rudi vagy a fűszerkeverék által juttatjuk be a cukrot. És ez így megy nap mint nap. Jó esetben heti egy – két alkalom mozgás bele is fér. Aztán ott van a stressz. Meg persze a genetika is.
Te tudod, mivel jár a cukorbetegség?
- lassabban gyógyulnak a sebeink
- hajlamosak lehetünk a gombásodásra
- látás romlása – vakság
- hangulatingadozás
- végtag zsibbadás
- gondok a szexuális életben
- állandó vizelési inger
- állandó szomjúság
- hirtelen fogyás-hízás
- bőrszárazság
Ugye, senki sem vitatja, hogy bár így is lehet teljes életet élni, jobb ha vigyázunk egészségünkre:
- Ma Magyarországon a diabéteszek 90%-a kettes típusú cukorbetegségben szenved. (forrás)
- A legtöbben nem is tudnak róla, hogy betegek. A cukorbetegség előszobájaként az inzulinrezisztenciát szokták nevezni. Ez, az az állapot, amikor a szervezetünk túl sok inzulint termel a vérben lévő cukor eltávolítására.
- Tárbetegségek sora sorolható fel cukorbetegség esetén: pajzsmirigy problémák, depresszió, vérnyomás problémák, ízületi gyulladások
A cukorbetegsegek.hu szerint:
- a jelenlegi statisztikák szerint, évente újabb 7 millió embernél diagnosztizálnak cukorbetegséget
- a kettes típusú diabétesz 80%-a megelőzhető lenne egészségesebb életmóddal és rendszeres mozgással
- a cukorbetegségben szenvedők halálát legtöbbször szív-, és érrendszeri probléma okozza
- 2012-es adat szerint 3,8 millióan halnak meg cukorbetegség miatt
És most linkelem, a fent említett dokumentumfilmet, ha van 44 perced az egészségedre, nézd csak meg. Ezután pedig dobd ki a cukrot és menj célzottan mozogni!