Bevezetés – Frankfurti leves
Ha hiszed, ha nem, a leves eredetének semmi köze Frankfurthoz, annál inkább Pesthez. Minden valószínűséggel Pestről indult felfelé ívelő népszerűsége, sőt annak idején a szegények ételének nevezték, mivel a két világháború között nem volt sem pénz, sem lehetőség drágább húsokra, ezért virslit használtak fel a leves főzéséhez, kelkáposztával bolondítva. Az ötvenes évekre viszont luxustermék lett a virsli (Johann Georg Lahner nevű hentes készített először 1805. október 15-én), majd a nyolcvanas évekre tipikus menza étel lett. -forrás.
Hozzávalók
10 ml olaj
70 gramm vöröshagyma
30 gramm fokhagyma
450 gramm baromfi virsli
250 gramm kelkáposzta
20 gramm ételízesítő
5 gramm só
1 teáskanál majoránna
1 kávéskanál őrölt kömény
0,5 kávéskanál fekete bors
1 teáskanál őrölt pirospaprika
150 gramm tejföl – nálam zsírban szegényebb verzió-
20 gramm teljes kiőrlésű liszt vagy egyéb, diétádba illeszthető liszt
víz
Elkészítése
- az olajon üvegesre pároltam a hagymákat (itt meg is jegyezném, hogy én nem szeretem a fokhagymát fokhagyma nyomóval elintézni, szerintem nagyon finom, ha vaj puhává fő és szétomlik a szájban).
- Rákarikáztam a virsliket és addig pirítottam, míg lett egy vékony kérge.
- Közben vékony csíkokra vágtam a már torzsától megszabadított káposztát és rádobtam a hagymás virslikre.
- Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt, kicsi láng fölött főztem, míg megpuhult a kelkáposzta is.
- Kikevertem a tejfölt a liszttel, illetve hozzáadtam a fűszereket. A forró léből átmertem a tejfölös masszámra, és amikor már csomómentes volt, hozzáöntöttem a leveshez.
- Hagytam, hogy egy utolsót forrjon, majd majoránnás tejfölt halmozva a levesre tálaltam.
További levesrecepteket az oldalon ide kattintva olvashattok.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész levesem 2234 gramm lett, ebben 1703 kalória, 64,1 gramm fehérje, 131,4 gramm zsír és 71,3 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 49,5 gramm, ez azt jelenti, hogy 1 dl levesben 2,2 gramm szénhidrát lett nekem) szénhidrát lett benne.
Jó étvágyat!