frankfurti_leves_.jpg
Levesek

Méltán népszerű budapesti leves, a frankfurti

Bevezetés – Frankfurti leves

Ha hiszed, ha nem, a  leves eredetének semmi köze Frankfurthoz, annál inkább Pesthez. Minden valószínűséggel Pestről indult felfelé ívelő népszerűsége, sőt annak idején a szegények ételének nevezték, mivel a két világháború között nem volt sem pénz, sem lehetőség drágább húsokra,  ezért virslit használtak fel a leves főzéséhez, kelkáposztával bolondítva. Az ötvenes évekre viszont luxustermék lett a virsli (Johann Georg Lahner nevű hentes készített először 1805. október 15-én), majd a nyolcvanas évekre tipikus menza étel lett. -forrás.

Hozzávalók

10 ml olaj

70 gramm vöröshagyma

30 gramm fokhagyma

450 gramm baromfi virsli

250 gramm kelkáposzta

20 gramm ételízesítő

5 gramm só

1 teáskanál majoránna

1 kávéskanál őrölt kömény

0,5  kávéskanál fekete bors

1 teáskanál őrölt pirospaprika

150 gramm tejföl  – nálam zsírban szegényebb verzió-

20 gramm teljes kiőrlésű liszt vagy egyéb, diétádba illeszthető liszt

víz

Elkészítése

  1. az olajon üvegesre pároltam a hagymákat (itt meg is jegyezném, hogy én nem szeretem a fokhagymát fokhagyma nyomóval elintézni, szerintem nagyon finom, ha vaj puhává fő és szétomlik a szájban).
  2. Rákarikáztam a virsliket és addig pirítottam, míg lett egy vékony kérge.
  3. Közben vékony csíkokra vágtam a már torzsától megszabadított káposztát és rádobtam a hagymás virslikre.
  4. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt, kicsi láng fölött főztem, míg megpuhult a kelkáposzta is.
  5. Kikevertem a tejfölt a liszttel, illetve hozzáadtam a fűszereket. A forró léből átmertem a tejfölös masszámra, és amikor már csomómentes volt, hozzáöntöttem a leveshez.
  6. Hagytam, hogy egy utolsót forrjon, majd majoránnás tejfölt halmozva a levesre tálaltam.

További levesrecepteket az oldalon ide kattintva olvashattok.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész levesem 2234 gramm lett, ebben 1703 kalória, 64,1 gramm fehérje, 131,4 gramm zsír és 71,3 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 49,5 gramm, ez azt jelenti, hogy 1 dl levesben 2,2 gramm szénhidrát lett nekem) szénhidrát lett benne.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy