Ezt az Ázsiából származó, a polcainkra általában már szárított formában kerülő gyümölcs egyre elterjedtebb kis hazánkban is. Nekünk is akad itthon, bátorítok Mindenkit, ha teheti, vegyen belőle, mert magában is nagyon finom. Szuper élelmiszerként tartják számon. Farkasbogyóként és ördögcérnaként neveken is ismert.
Mit érdemes tudni a Goji bogyoról?
- igen gazdag vitamin- és ásványi anyag-forrás
- aminosavakban gazdag
- 11%-nál magasabb a fehérje tartalma!
- E vitamint is tartalmaz ami elsősorban gabona félékben fordul elő
- kiemelkedően magas a C vitamin tartalma
- ciperon tartalommal bír (kedvezően hat a szívre és vérnyomásra), ezzel is segíti az egészséges keringési rendszer fent tartását
- szolavetivont is tartalmaz, amely gomba- és baktériumölő vegyület
- ORAC skálán a legmagasabb antioxidáns hatással bír (Oxygen radical absorbance capacity-szabad gyök fogó képesség)
- képes normalizálni a koleszterinszintet
- valamennyi B vitamin megtalálható benne
- ellagsav tartalma bizonyítottan DNS védő hatással bír
100 gramm szárított goji bogyóban (irányadó adatok):
- 362,2 kalória
- 57,82 gramm szénhidrát
- 11,7 gramm fehérje
- 8,2 gramm zsír
Hogyan szokták fogyasztani?
- magában
- süteményekhez
- müzlibe
- én kenyérbe is sütöttem már 🙂
Hogy miért tartják számon afrodiziákumként?
Mert bizonyították, hogy erősíti a mellékvese funkcióit, ami közrejátszik a szexuális aktivitásban és a termékenységet is fokozza.
Ne hagyd ki, kóstold meg 🙂