Alapvetően ezt a fagylaltot egy tej-, tojásmentes süteményhez készítettem, azonban a fagyi tartalmaz állati eredetű tejterméket.
Ennek egészen egyszerű oka van: a brownie süteményből evett a nagyobbik gyermekünk, de volt Neki bolti mentes fagylaltja akkor itthon, a hűtőben pedig pihent már egy ideje a cukormentes habtejszín és úgy döntöttem fagylalt fog belőle készülni.
És mivel a sütibe került dió és banán is, ezért a fagyi alapját is ezek adták. Akik a fenti brownie receptet szeretnék elkészíteni és mellé vegán fagylaltot tálalni, azoknak az alábbi kettő fagyit ajánlom mellé:
https://www.finomatmaskepp.hu/szamocafagylalt-cukormentesen/
vagy
https://www.finomatmaskepp.hu/egy-gomboc-malnas-etcsokolades-fagyit/
Hozzávalók:
100 gramm darált dió
100 gramm banán
200 ml cukormentes habtejszín
150 ml víz
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
Néhány csepp citromlé
Elkészítése: a diót finomra daráltam, a banánokat alaposan összetörtem egy villa segítségével. Turmixkehelybe kanalaztam őket, majd ráöntöttem a habtejszín és víz keverékét. Rámértem az édesítőszert és alaposan összeturmixoltam.
Mivel most nagyon siettem, ezért az alapot nem tettem be fagyasztóba a gépbe helyezés előtt. Kikeverés után azonnal a működő gépbe öntöttem a masszát és nagyjából 35 perc alatt megfelelő keménységű fagylaltot készített nekünk.
Ha valakinek nincs gépe, akkor a mélyhűtőből nagyjából 20-25 percenként kivéve alaposan keverje át, hogy a jégkristályok összetörjenek.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész fagylaltom súlya 560 gramm lett, amelyben 1337 kalória, 21 gramm fehérje, 124 gramm zsír és 51 gramm szénhidrát (szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 23 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!