görög_karaj_barna_rizzsel
Húsos ételek

Görög karaj barna rizzsel

Bevezető

Akár ünnepi alkalmakra is ideális választás a „görög” karaj. Olívabogyó és feta sajt rajongók egyik kedvenc étele ez!

Még azoknak is ajánlott rendszeresen fogyasztani olívabogyót -vagy olívaolajat-, akikből nem vált ki túl nagy lelkesedést az íze. Mert bizony számos jótékony élettani hatást tudhatunk be ennek az ősi fa gyümölcsének.

„És megjöve ő hozzá a galamb estennen, és ímé leszakasztott olajfalevél vala annak szájában. És megtudá Noé, hogy elapadt a víz a földről.” Mózes I. könyve:8:11

Bizony, bármilyen hihetetlen az olívabogyó nem zöldség, hanem gyümölcs és már jóval Krisztus előtt is adtak termést az olajfák az emberiségnek.

Amiért hasznos, ha rendszeresen beiktatjuk az étrendünkbe:

  • A K vitamint leszámítva az összes zsírban oldódó vitamint tartalmazza (D,E,A)
  • jótékony hatással van a koleszterinszintünkre, az olívabogyóban található telítetlen zsírsavak csökkentik a „rossz” koleszterint
  • magas az antioxidáns-tartalma
  • az emésztőrendszer barátja
  • csökkenti a magas vérnyomást
  • hozzájárul az egészséges csontozathoz

Mi a helyzet a feta sajttal?

  • a feta sajt kecske (maximum 30%-a) és juhtejből készített, kemény sajt, amit sós lében tárolnak
  • a zsírtartalma igen magas, ugyanakkor ez elmondható fehérjetartalmáról is
  • B2 vitaminban gazdag, ami szükséges a zsírsavak lebontásához, felelős a nyálkahártya épségéért is
  • bővelkedik B12 vitaminban, amely vitamin szerepet játszik a vörösvértestek képzésében és a fehérje anyagcserében
  • számottevő a kalciumtartalma

Köretnek barna rizst választottam most, így gluténmentes ebédet tálalhattam. De meglátásom szerint a tésztán kívül bármilyen köret illik mellé.

görög_karaj

Hozzávalók

1150 gramm karaj

80 gramm olívabogyó

250 gramm feta sajt

250 gramm barna rizs -szárazon mért-

Fűszerek:

¼ teáskanál őrölt fekete bors

8 gramm só

1 teáskanál pirospaprika -édes-

1 evőkanál bazsalikom

1 nagy csipet édesítőszer

oregánó

Elkészítése

1. A karajt ujjnyi szeletekre vágtam és kiklopfoltam őket.

2. A fűszereket (bors, só, édesítőszer, bazsalikom és pirospaprika) összekevertem egy tálban, majd a hússzeletekbe dörzsöltem.

3. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam a fűszerezett húsokat és a tetejükre félbevágott olívabogyókat és apróbb kockákra vágott feta sajtot szórtam. Tetejét megszórtam kevés oregánóval.

görök_karaj

 

4. Lefedtem alufóliával és 160°C-on (alsó-felső-légkeverés) 1 órán keresztül sütöttem, majd a fóliát levéve, újabb 15 percig sütöttem őket.

5. Míg sültek a hússzeletek, addig megfőztem a barna rizst is, nagyjából 40 perc alatt készült el.

6. Melegen tálaltam.

görög_karaj_barna_rizzsel

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész ételem súlya sütés után 915 gramm lett, ebben nekem 2371 kalória, 290 gramm fehérje, 125 gramm zsír és 7 gramm szénhidrát lett.

a kész barna rizsem súlya főzés után 740 gramm lett, ebben nekem 878 kalória, 19 gramm fehérje, 8 gramm zsír és 179 gramm szénhidrát lett benne.

Jó étvágyat!

Sütőben sült burgonyával, friss salátával

görög-karaj-hasábbal-salátával

Felhasznált irodalom: 

az olívabogyó és olívaolaj jótékony élettani hatásaival kapcsolatban: itt, itt és itt.

a feta sajttal kapcsolatban: itt és itt.

Videó az elkészítéséről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy