Bevezető
Akár ünnepi alkalmakra is ideális választás a „görög” karaj. Olívabogyó és feta sajt rajongók egyik kedvenc étele ez!
Még azoknak is ajánlott rendszeresen fogyasztani olívabogyót -vagy olívaolajat-, akikből nem vált ki túl nagy lelkesedést az íze. Mert bizony számos jótékony élettani hatást tudhatunk be ennek az ősi fa gyümölcsének.
„És megjöve ő hozzá a galamb estennen, és ímé leszakasztott olajfalevél vala annak szájában. És megtudá Noé, hogy elapadt a víz a földről.” Mózes I. könyve:8:11
Bizony, bármilyen hihetetlen az olívabogyó nem zöldség, hanem gyümölcs és már jóval Krisztus előtt is adtak termést az olajfák az emberiségnek.
Amiért hasznos, ha rendszeresen beiktatjuk az étrendünkbe:
- A K vitamint leszámítva az összes zsírban oldódó vitamint tartalmazza (D,E,A)
- jótékony hatással van a koleszterinszintünkre, az olívabogyóban található telítetlen zsírsavak csökkentik a „rossz” koleszterint
- magas az antioxidáns-tartalma
- az emésztőrendszer barátja
- csökkenti a magas vérnyomást
- hozzájárul az egészséges csontozathoz
Mi a helyzet a feta sajttal?
- a feta sajt kecske (maximum 30%-a) és juhtejből készített, kemény sajt, amit sós lében tárolnak
- a zsírtartalma igen magas, ugyanakkor ez elmondható fehérjetartalmáról is
- B2 vitaminban gazdag, ami szükséges a zsírsavak lebontásához, felelős a nyálkahártya épségéért is
- bővelkedik B12 vitaminban, amely vitamin szerepet játszik a vörösvértestek képzésében és a fehérje anyagcserében
- számottevő a kalciumtartalma
Köretnek barna rizst választottam most, így gluténmentes ebédet tálalhattam. De meglátásom szerint a tésztán kívül bármilyen köret illik mellé.
Hozzávalók
1150 gramm karaj
80 gramm olívabogyó
250 gramm feta sajt
250 gramm barna rizs -szárazon mért-
Fűszerek:
¼ teáskanál őrölt fekete bors
8 gramm só
1 teáskanál pirospaprika -édes-
1 evőkanál bazsalikom
1 nagy csipet édesítőszer
oregánó
Elkészítése
1. A karajt ujjnyi szeletekre vágtam és kiklopfoltam őket.
2. A fűszereket (bors, só, édesítőszer, bazsalikom és pirospaprika) összekevertem egy tálban, majd a hússzeletekbe dörzsöltem.
3. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam a fűszerezett húsokat és a tetejükre félbevágott olívabogyókat és apróbb kockákra vágott feta sajtot szórtam. Tetejét megszórtam kevés oregánóval.
4. Lefedtem alufóliával és 160°C-on (alsó-felső-légkeverés) 1 órán keresztül sütöttem, majd a fóliát levéve, újabb 15 percig sütöttem őket.
5. Míg sültek a hússzeletek, addig megfőztem a barna rizst is, nagyjából 40 perc alatt készült el.
6. Melegen tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész ételem súlya sütés után 915 gramm lett, ebben nekem 2371 kalória, 290 gramm fehérje, 125 gramm zsír és 7 gramm szénhidrát lett.
a kész barna rizsem súlya főzés után 740 gramm lett, ebben nekem 878 kalória, 19 gramm fehérje, 8 gramm zsír és 179 gramm szénhidrát lett benne.
Jó étvágyat!
Sütőben sült burgonyával, friss salátával
Felhasznált irodalom:
az olívabogyó és olívaolaj jótékony élettani hatásaival kapcsolatban: itt, itt és itt.
a feta sajttal kapcsolatban: itt és itt.