Gyors és egyszerű egytálétel, nem utolsó sorban finom! A köret bármi lehet, kedvünk szerint variálhatjuk! Viszonylag kevés helyen lehet görögszénamaghoz jutni, de nem lehetetlen (én itt vásároltam a fűszert és a pakisztáni barna rizst is, de biztos sok más helyen is kapható, érdemes nyitott szemmel járni). Kellemes édeskés illata –bár nem használtam fel belőle sokat- még a főzés után órákkal is érezhető volt a konyhában/lakásban.
Hozzávalók:
10 ml olaj (nálam extra száz olívaolaj)
85 gramm vöröshagyma
780 gramm kockára vágott csirkemell
90 ml főzőtejszín + 100 ml víz
1 csapott teáskanál őrölt görögszénamag
Csipet négyszeres erejű édesítőszer
Körülbelül 2-3 ml frissen facsart citromlé
Ízlés szerint só
2 púpozott teáskanál dijoni mustár
200 gramm szárazon mért pakisztáni barna rizs + 400 ml víz
Elkészítése: A kimért olajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároltam, majd a felkockázott csirkemellet is rátettem. Mikor fehér kérge lett befűszereztem a sóval, görögszénamaggal. Ráöntöttem a tejszínt és a víz keverékét és fedő alatt puhára főztem a csirkét. Majd hozzáadtam, az édesítőszert, a citrom levét és a mustárt. Egy utolsót hagytam forrni.
Közben a rizst, felöntöttem dupla mennyiségű vízzel és fedő alatt, kis láng felett addig főztem, míg megpuhult. Érdemes sűrűn megkeverni, mert viszonylag gyorsan, körülbelül 10 perc alatt magába szívta a vizet és puhává vált.
A rizst hozzáöntöttem a még forró tejszínes csirkéhez és olívabogyóval tálaltam.
Az ételem kész súlya főzés után 1446 gramm lett, ebben 1896 kalória, 184,9 gramm fehérje, 47,2 gramm zsír és 170,9 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 161,6 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Jó étvágyat!