Bevezető – Graham zsemle
Ez egy előtésztás graham zsemle, melyre egy kicsit több időt kell szánni az előtészta miatt, de megéri. 70%-ban graham lisztet és 30%-ban finomlisztet tartalmaz a pékáru.
A lenti adagból én 10 darab zsömlét formáztam meg.
Hozzávalók az előtésztához
175 gramm graham liszt
75 gramm finomliszt
8 gramm friss élesztő
csipet só
200 ml langyos víz
Hozzávalók a „friss” tésztához
az előtészta
210 gramm graham liszt
90 gramm finomliszt
10 gramm friss élesztő
20 gramm búzasikér – elhagyható-
1 csipet aszkorbinsav vagy 10 gramm 10%-os ecet – elhagyható-
20 ml olaj (napraforgó-, vagy extra szűz olíva)
12 gramm só
120 ml víz
Elkészítése
a zsemlék készítését megelőző este a robotgépem üstjébe kimértem az átszitált graham-, és finomlisztet, majd rámorzsoltam az élesztőt és a tál másik oldalába tettem a csipet sót. Ráöntöttem a langyos vizet, majd egy összekevertem. Gondosan, szorosan lefedtem frissen tartó fóliával és ott hagytam dolgozni, pihenni a pulton.
Másnap reggel az előtésztámra mértem a maradék liszteket, rámorzsoltam az élesztőt, majd a sót. Ismét figyelve, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen közvetlenül, hiszen a só gátolja az élesztőgombák működését. Rámértem a búzasikért és az aszkorbinsavat/ecetet, olajat is. Mind a kettő alapanyagot állagjavítás miatt használom. Aszkorbinsavat én gyógyszertárban vásároltam, 10 grammot 165 forintért. Ha nincs, semmi gond, alapvetően elhagyható, vagy helyettesíthető frissen facsart citromlével vagy gyengébb ecettel. Miközben dolgozott a robotgépem, folyamatosan adagoltam a szintén langyos vizet. A lisztek minőségétől függően elképzelhető, hogy minimálisan változik a fent leírt víz mennyisége. Egy könnyű, nem ragadós tésztát kaptam.
Egy kis segítség a zsemlék formázásához a videóban 5:08-tól:
Szorosan lefedve 30 percet kelesztettem, majd átgyúrtam –immár kézzel- és ismét 30 percet hagytam pihenni. Utána kiporcióztam 10 egyenlő adagra a tésztámat és zsemléket formáztam belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket, alaposan bespricceltem vízzel őket, majd előmelegített sütőben, magas hőfokon 25 perc alatt készre sütöttem őket.
Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek
az összes zsemlém súlya sütés után 808 gramm lett. Az egészben 1981 kalória, 94,5 gramm fehérje, 9,8 gramm zsír és 375,2 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 372,6) szénhidrát lett benne nekem.
Jó étvágyat!
Szuper,én is cukros vagyok,még nem veszélyes,de szeretnék magamnak sütni zsömléket!🥰❤️
Kedves Mária! Sok sikerélményt a zsömlék sütéséhez és jó egészséget kívánok! 🙂