Abban az áldásban van részünk, hogy nem olyan rég kertes házba költözhettünk. És a kerttel együtt kaptunk körte-, dió-, és almafát is. A kicsiny körtefa nagyon finom, édes körtét, az almafa pedig inkább savanykásabb, pitébe való almát termett nekünk. Bár megjegyzem, egy-egy pirosabb darab szerintem magában is finom volt. A dió, hát a diófa idén nem ajándékozott meg minket egy bejglire valóval sem, de azért gyönyörű dísze udvarunknak.
Nagyobb adag almát tudtunk leszedni a fáról, így született meg ez a fahéjas-gyömbéres-szegfűszeges almás pite, amiben tojás most van, de tejtermék nincs. Graham liszt a fő szénhidrát benne, így az összetevőket tekintve inkább lassú felszívódású sütemény.
Hozzávalók:
450 gramm alma (pucolt és magház nélküli súly)
210 gramm graham liszt
90 gramm finomliszt
15 gramm sütőpor
60 ml olaj (nálam most napraforgóolaj)
40+10 gramm négyszeres erejű édesítőszer
1 nagy csipet só
1 darab M-es méretű tojás
1 csapott evőkanál fahéj
½ teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt szegfűszeg
15 ml frissen facsart citromlé
200 ml víz
Forma kikenéséhez némi zsiradék
Elkészítése: legelőször meghámoztam az almákat, magházukat kivágtam és nagy lyukú reszelőn lereszeltem őket. Majd kimértem a liszteket, a sütőport, a csipet sót, az édesítőszert (40 gramm) és a fűszereket. Alaposan elkevertem a száraz hozzávalókat. Majd ráöntöttem a reszelt almát (nem főztem meg, csak úgy „nyersen”), ráütöttem a tojást, hozzáadtam a zsiradékot is. Majd ráöntöttem a vizet és alaposan elkevertem.
Elővettem pitesütő formámat és vékonyan kikentem olajjal. Belekanalaztam a masszát, elsimítottam a tetejét és meleg, 180°C-os sütőbe toltam. 40 perc alatt aranybarnára sült. Érdemes tűpróbát végezni, nehogy a közepe nyers maradjon.
Mikor megsült, a maradék 10 gramm édesítőszert porrá őröltem és meghintettem a tetejét. A Férjem, aki majdnem minden édességet tudna tejszínhabbal kísérni, meg is jegyzete (mint mindig), egy kis tejszínhab jól jönne mellé (viszont ha egy állati eredetű tejszínhab mellett döntünk, elveszti tejmentes mivoltát).
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész sütemény súlya 1076 gramm lett, ebben nekem 1849 kalória, 41 gramm fehérje, 68 gramm zsír és 257 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai alapján számolva 245 gramm) lett.
Jó étvágyat!