gy%C3%B6mb%C3%A9res alm%C3%A1s pite
Piték Sütemények

Gyömbéres almás pite graham liszttel

DSCF9648

Abban az áldásban van részünk, hogy nem olyan rég kertes házba költözhettünk. És a kerttel együtt kaptunk körte-, dió-, és almafát is. A kicsiny körtefa nagyon finom, édes körtét, az almafa pedig inkább savanykásabb, pitébe való almát termett nekünk. Bár megjegyzem, egy-egy pirosabb darab szerintem magában is finom volt. A dió, hát a diófa idén nem ajándékozott meg minket egy bejglire valóval sem, de azért gyönyörű dísze udvarunknak.

Nagyobb adag almát tudtunk leszedni a fáról, így született meg ez a fahéjas-gyömbéres-szegfűszeges almás pite, amiben tojás most van, de tejtermék nincs. Graham liszt a fő szénhidrát benne, így az összetevőket tekintve inkább lassú felszívódású sütemény.

Finomat másképp

Hozzávalók:

450 gramm alma (pucolt és magház nélküli súly)

210 gramm graham liszt

90 gramm finomliszt

15 gramm sütőpor

60 ml olaj (nálam most napraforgóolaj)

40+10 gramm négyszeres erejű édesítőszer

1 nagy csipet só

1 darab M-es méretű tojás

1 csapott evőkanál fahéj

½ teáskanál őrölt gyömbér

½ teáskanál őrölt szegfűszeg

15 ml frissen facsart citromlé

200 ml víz

Forma kikenéséhez némi zsiradék

Elkészítése: legelőször meghámoztam az almákat, magházukat kivágtam és nagy lyukú reszelőn lereszeltem őket. Majd kimértem a liszteket, a sütőport, a csipet sót, az édesítőszert (40 gramm) és a fűszereket. Alaposan elkevertem a száraz hozzávalókat. Majd ráöntöttem a reszelt almát (nem főztem meg, csak úgy „nyersen”), ráütöttem a tojást, hozzáadtam a zsiradékot is.  Majd ráöntöttem a vizet és alaposan elkevertem.

Elővettem pitesütő formámat és vékonyan kikentem olajjal. Belekanalaztam a masszát, elsimítottam a tetejét és meleg, 180°C-os sütőbe toltam. 40 perc alatt aranybarnára sült. Érdemes tűpróbát végezni, nehogy a közepe nyers maradjon.

Mikor megsült, a maradék 10 gramm édesítőszert porrá őröltem és meghintettem a tetejét. A Férjem, aki majdnem minden édességet tudna tejszínhabbal kísérni, meg is jegyzete (mint mindig), egy kis tejszínhab jól jönne mellé (viszont ha egy állati eredetű tejszínhab mellett döntünk, elveszti tejmentes mivoltát).


DSCF9651

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész sütemény súlya 1076 gramm lett, ebben nekem 1849 kalória, 41 gramm fehérje, 68 gramm zsír és 257 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai alapján számolva 245 gramm) lett.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy