Bevezető
Többször készítettem már hamburgert. A blogon található olyan, ami ovo-lakto vegetáriánusoknak, tej-, és hústerméket evőknek is, és most tej-, tojás-, és cukormentes étrendet követőknek is fogyasztható. Az alábbi bucirecept azért „született” meg, hogy nagyobbik gyermekünk se kelljen kimaradnia a családi hamburgerezésből.
További hamburger receptek IDE KATTINTVA elérhetőek. A lentebb olvasható alapját, pedig EZ a recept adta.
Hozzávalók
280 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
120 gramm durumliszt (használható helyette bármilyen egyéb liszt, akár fehér is, de a durum felszívódás szempontjából kedvezőbb, azonban állagra úgy „viselkedik”, mint a fehér társai)
7 gramm szárított élesztő
20 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)
25 gramm búzasikér
8 gramm só
5 gramm négyszeres erejű édesítőszer
150 ml rizs főzőkrém (bár még nem próbáltam, szerintem szója joghurttal is működik)
150 ml langyos víz
Elkészítése
kimértem robotgépem üstjébe a liszteket, a sót, a sikért, az édesítőt és az olajat. Miközben kisebb fokozaton dolgozott a gép, folyamatosan adagoltam a folyadékot. Elsőnek a főzőkrémet adtam hozzá, majd a vizet. A lisztek minőségétől és márkájától függően a víz mennyisége minimálisan eltérhet.
Csupán harminc percet hagytam pihenni a tésztának, majd hét egyenlő részre osztottam. Mivel a Férjem a lapos hamburger zsemléket szereti, ezért én alaposan kilapítva tettem a sütőpapírral bélelt tepsibe őket. Ezekre most szezámmag sem került, hiszen a magvakat is kerülnünk kell, de természetesen akinek nem okoz(na) gondot, bátran szórja meg (azonban akkor javaslom spriccelje be alaposan a tetejüket).
Előmelegített, 200°C-os sütőbe toltam és mindössze 15 perc alatt készre sütöttem.
Húspogácsával, növényi sajttal, cukormentes ketchuppal-mustárral és zöldségekkel töltöttem meg.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész bucik súlyai 687 gramm lett, ebben 1799 kalória, 70 gramm fehérje, 40 gramm zsír és 270 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 267 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!