Mivel inzulinrezisztensként (ugye, cukorbetegeknek sem) nem igazán barátunk a krumplipüré, így vannak ételek, amelyeket egyszerűen, ezt kihagyva kell elkészíteni. Ilyen például a nudli is. A lenti, egy amolyan hamis nudli recept, de nagyon hasonlít az „igazihoz”.
Az eredeti receptet (finomlisztes-kristálycukros) ide kattintva (Hahopihe konyhájának köszönet érte) érhetitek el.
Ez alkalommal, barackszósszal tálaltam, mert a hűtőben lévőkkel valamit sürgősen kezdeni kellett, de fahéjjal szórva, cukormentes lekvárral, olvasztott (cukormentes) csokoládéval locsolva is tökéletes.
Hozzávalók
Hozzávalók a nudlihoz
350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
150 gramm rétesliszt (bármilyen fehér liszttel –vagy teljes kiőrlésűvel is!- készíthető e helyett)
800 ml víz
30 gramm négyszeres erejű édesítőszer
5 gramm só
40 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)
2 darab L-es méretű tojás
180 gramm teljes kiőrlésű morzsa (én egy korábban csúnyábbra sikeredett teljes kiőrlésű kovászos kenyeremet szárítottam ki, daráltam le, ez került most a nudli alá) + ízlés szerint őrölt fahéj
+ liszt a nyújtáshoz
Hozzávalók a barackszószhoz
540 gramm barack (ez már a mag nélküli súly)
1 dl víz
Ízlés szerint őrölt fahéj
10 gramm négyszeres erejű édesítőszer
Elkészítése
én robotgéppel dolgoztam, és nem fakanállal/habverővel, mert így nekem egyszerűbb és praktikusabbnak tűnt. Feltettem forrni a 800 ml vizet. Amikor felforrt, hozzáadtam az zsiradékot, az édesítőszert és a sót. A liszteket beleöntöttem a robotgépem üstjébe. Majd ráöntöttem a forró vizet és alacsony fokozaton el kezdtem kevertetni a masszát.
Amikor homogén állagú lett, magasabb fokozatra kapcsoltam és addig kevertettem, míg kéz melegre hűlt. Ekkor hozzáadtam a kettő darab tojást és további 3-4 percig dolgozott még a robotgép.
Majd egy enyhén lisztezett felületre borítottam és kisebb adagokat kivéve a masszából, „gilisztákat” gyúrva, egy szintén lisztezett késsel kisebb darabokra vágtam őket.
Közben feltettem forrni ismét egy nagy lábos vizet. Míg melegedett a víz, addig kimértem egy magasabb falú teflonba a morzsát és némi őrölt fahéj társaságában alaposan megpirítottam.
Mikor forrt a víz, beletettem egy adag nyers nudlit, majd miután feljöttek a víz tetejére, további 1-2 perc főzés után, szűrő segítségével kiszedtem őket és a morzsába öntöttem. Egy spatula segítségével alaposan átforgattam őket (ezzel, könnyen alájuk tudtam nyúlni, így nem törtek össze).
Végül a barackszószt kellett már csak elkészíteni. A barackokat alaposan megmostam és a magjuktól megfosztva apróbb szeletekre vágtam és lábosba tettem őket, édesítőszer, víz és fahéj kíséretében. Fedő alatt, néha megkevergetve puhára pároltam őket. Majd egy botmixer segítségével pürésítettem. Ezzel elkészült a barackszósz is.
Ha kifogytál az alapanyagokból, nézz be hozzám a Diéta Oázisba, ide kattintva!
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész nudli súlya 1590 gramm lett, ebben 2806 kcal, 94 gramm fehérje, 69 gramm zsír és 425 gramm szénhidrát (a diéta szabályai szerint is) lett benne.
a barackszósz a kész súlya 550 gramm lett, ebben 224 kcal, 4 gramm fehérje, 2 gramm zsír és 49 gramm szénhidrát (a diéta szabályai szerint is) lett benne. Ezek csak tájékoztató adatok!
Jó étvágyat!