Bevezető
Ez a már blogon fellelhető teljes kiőrlésű vajas croissant vegán változata.
Igazán finom pékáru született kicsiny konyhánkban. Kívül ropogós, belül a margarinnal megkent lapoknak köszönhetően, egy valóban pazar ízélményben lehet részünk. Egy bögre, gőzölgő habos kávé vagy forró tea mellé kiváló választás!
Hozzávalók
245 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt vagy teljes kiőrlésű tönköly
105 gramm durumliszt
10 gramm négyszeres erejű édesítőszer
6 gramm só
10 gramm bambuszrost liszt
100 +40 gramm 25%-os margarin
7 gramm szárított élesztő
190 ml langyos kókusztej
Elkészítése
a liszteket, a sót, az édesítőszert, az élesztőt kimértem, majd a margarint (100 gramm) is rámértem. Miközben dagasztott a gép, a langyos kókusztejet lassanként adagoltam.
Egy nagyon könnyű, jól formázható állagú tésztát kaptam végeredményül (nagyjából 8-10 perc dagasztás után). Enyhén lisztezett felületre borítottam, kézzel átgyúrtam, gömbölyded formát alakítottam neki és konyharuhával lefedve 45 perc alatt duplájára kelesztettem.
A tésztámat hat egyenlő részre osztottam, kisebb kör alakúra formáztam őket és mindegyik lap tetejét megkentem a maradék, 40 gramm olvasztott margarinnal. Majd egymásra helyeztem a lapokat és kinyújtottam őket. Összesen nyolc háromszögem lett, amit aztán nem túl szorosan feltekertem.
Tepsire rakosgattam őket, és hideg sütőbe toltam, 180°C-on 15-20 perc alatt készre sütöttem őket.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész kiflijeim súlya 630 gramm lett, ebben 1601 kalória, 45 gramm fehérje, 45 gramm zsír és 232 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 227 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!