Bevezető – Hortobágyi húsos palacsinta
„Az étel neve ellenére valójában nem a Hortobágyról származik, az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki egy magyar szakács, nevét egyszerű marketingfogásként kapta a kifejezetten a kiállításra kreált összevágott borjúpörkölttel készített étek. Egyedi íze, könnyű elkészítése miatt hamar népszerű étellé vált. Egy hasonló recept már az 1930-as években is volt publikálva.”- írja a wikipedia.
Darált pulykamellel készült, hogy kedvezőbb tápanyagértékei legyenek, de gyakran készítem darált sertésből is.
Sokan sütőbe teszik a megtöltött és tejföllel locsolt hortobágyi palacsintákat, azonban én ezt a lépést mindig kihagyom. Jó választás lehet a hortobágyi, ha esetleg maradt meg húsunk pörköltből. Az éttermek többségében ez az étel amolyan maradékmentő, hiszen akár a csirkepaprikásból -sőt!- megmaradt húst lefejtve és azt felhasználva is készülhet ez az étel. Ha Ti is így döntenétek, engedjétek meg, hogy tanácsoljam: a csikre bőrét szedjétek le és az ne kerüljön a palacsintába.
A finomra vágott vagy darált főtt húst leszűrjük és némi szaftot visszamerve rá alaposan eldolgozzuk.
A tetejére kerülő szósz tejföl helyett készíthető tejszínnel is.
Hozzávalók
10 darab teljes kiőrlésű palacsinta e recept alapján (546 gramm összesen)
500 gramm darált pulykamell vagy pulykacomb
5 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)
100 gramm vöröshagyma (pucolt súly)
Fűszerek ízlés szerint: 2 evőkanál pirospaprika, 7 gramm só, 1 evőkanál majoránna, néhány csipet fehér bors
Víz
300 gramm tejföl (nálam 12%-os)
A pörkölt szaftjából/levéből 200 ml
10 gramm bambuszrostliszt (elhagyható vagy használható helyette keményítő)
Elkészítése
a pörkölttel kezdtem. Üvegesre pároltam az apróra vágott vöröshagymát az olajon, majd rátettem a pulykát, befűszereztem és felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt lassan főztem meg.
Míg főtt a pörkölt, addig bekevertem a palacsintatésztát (a fent megjelölt recept teljes mennyiségét, mert a gyerekek mindig vevők extra palacsintára) és kisütöttem őket. Nekem ehhez a mennyiségű húshoz 10 darabra volt szükségem.
A húst egy szűrőbe öntöttem, így a felesleges szaft/folyadék le tudott csepegni. Utóbbiból 200 ml-t, 300 gramm tejfölhöz kevertem (természetesen csomómentesen), illetve 10 gramm bambuszrostlisztet is hozzáadtam. Ezt az öntetet fogyasztás előtt legalább három óráig szeretem hűtőben pihentetni.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
az összes palacsintára: a kisült súlya 1040 gramm lett, ebben 1951 kcal, 68 gramm fehérje, 54 gramm zsír és 273 gramm szénhidrát –a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 259 gramm-.
a pulykára: a kész (lecsepegtetett pulyka) súlya 450 gramm lett, ebben 645 kcal, 124,6 gramm fehérje, 7,8 gramm zsír és 11,5 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 9,3 gram
a tejfölös öntetre: a kész öntetem súlya 510 gramm, ebben 396 kcal, 9 gramm fehérje, 36,1 gramm zsír és 10,3 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 0 gramm).
Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Tej-, tojásmentes palacsintából készítve:
Tej-, és tojásmentes palacsinta receptje, ide kattintva olvasható!
Jó étvágyat!