Bevezető
Szeretjük a lencsét, mégis viszonylag ritkán fogyasztjuk -talán a hosszabb főzési idő miatt-. Pedig, már írtam arról korábban Lencsét az asztalra! címmel, hogy milyen jótékony tulajdonságai vannak a lencsének.
Én most egy húsmentes változatát készítettem el, s nem csak január 1-re ajánlom!
Tudtad?
- hogy 100 gramm szárazon mért lencsében majdnem 30 gramm fehérje található? (viszonyításképpen 100 gramm nyers csirkemellben 22,5 gramm fehérje van)*
- hogy kiemelkedő a B1 (tiamin) tartalma, amely szerepet játszik a szénhidrát anyagcserében, az idegrendszer megfelelő működésében és a szív kifogástalan működéséhez.*
- 100 gramm (száraz)lencsében 10,7 gramm élelmi rost van, ami egy remek érték! A rostoknak kiemelkedő szerepük van az emésztőrendszer helyes működésében és a vércukorszint optimális emelkedésében is részt vesz.*
- Számottevő a B9 (folsav) tartalma is (240% – 100 grammban a felnőtteknek ajánlott napi mennyiséghez képest), ami köztudott, hogy rendkívül fontos szerepet tölt be, például a magzatok egészséges fejlődésében.
- Viszont minden hasznos és jótékony hatása mellett, sajnos számolni kell a fokozott gázképződéssel, mint kellemetlen mellékhatással!
Hozzávalók
1 evőkanál zsiradék -nálam napraforgóolaj-
1 nagy fej vöröshagyma -nálam pucolt súlya 120 gramm-
3 gerezd fokhagyma – pucolt súlya nálam 20 gramm-
200 gramm sárgarépa
100 gramm szárazon mért lencse – lencse itt –
200 gramm burgonya
1 darab, közepes méretű paradicsom
20 gramm tápióka keményítő -elhagyható-
víz
Fűszerek:
1 evőkanál pirospaprika -édes-
10 gramm só
néhány levél babérlevél
csipet négyszeres erejű természetes édesítőszer – édesítőszer itt –
opcionális: tálaláshoz zsírszegény tejföl
Elkészítése
1. az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároltam a zsiradékon, majd hozzáadtam a fokhagymagerezdeket is. Utóbbit csak a kés élével -fektetve egy vágódeszkán szoktam összezúzni, mert mi szeretünk a puha fokhagymadarabokra ráharapni. A fokhagymára érdemes odafigyelni, mert nagyon gyorsan meg tud égni.
2. miközben párolódtak a hagymák, megpucoltam a sárgarépákat és a burgonyákat. A sárgarépát vékony karikákra szeleteltem, a burgonyát apróbb kockákra vágtam.
3. a sárgarépát, valamint a kimért lencsét a hagymákhoz adtam, alaposan átkevertem és meghintettem a pirospaprikával.
4. majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket.
5. fedő alatt, kis hő fölött nagyjából 30 percig főztem.
6. mikor már félkész volt a lencse, hozzáadtam egészben a paradicsomot, a krumpliszemeket, a sót és az édesítőszert is.
7. újabb 20 percig főztem fedő alatt, majd a lencse és krumpli kóstolása után -amennyiben megpuhultak-, a keményítőt kikevertem egy kevés vízzel és a leveshez adtam.
8. a keményítő hozzáadása után már nem forraltam fel újra, hagytam, hogy egy utolsót gyöngyözzön és forrón, s el is készült a lencseleves. Kanálnyi, szírszegény tejföllel tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész levesem súlya főzés után 2294 gramm lett, ebben nekem 845 kalória, 36 gramm fehérje, 14 gramm zsír és 146 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 137 gramm) lett.