Bevezető
Ajándékba kaptunk egy nagyobb adag házi juhtúrót, ami átszelte a fél országot, mert Erdélyből érkezett meg hozzánk. A minap elkészítettem egy sajtos muffin receptet és az egyik Olvasó, Henriette, a blog Facebook oldalára kiposztolta, hogy Ő bizony juhtúró és túró keverékével töltötte meg a muffinokat sajt helyett. Mondhatom nagyon jól néztek ki, ha lesz még juhtúróm én magam is ki fogom próbálni, ha van rá lehetőségetek Ti is tegyétek!
Íme a muffin receptje:
Legfinomabb sajtos muffin, diétára szabva
Visszakanyarodva a főételhez. Kicsit aggódtam, hogy ki fog folyni majd a túró, de szerencsére csak egy-egy darabnál történt „baleset”. Nem fűszereztem be magát a túrót, mert ahogy fentebb említettem házi volt. Igazán erős, jellegzetes de számomra nagyon jó illattal bírt. Kedvenc köretemmel tálaltam, basmati rizzsel, kukoricással.
Hozzávalók
1 kg csirkemell
200 gramm juhtúró
Néhány csipet só + a rizshez
Néhány csipet fekete bors
50 gramm búzaliszt (nálam, most graham)
2 tojás (nekem 90 grammra volt szükségem)
120 gramm teljes kiőrlésű morzsa
napraforgóolaj a sütéshez
10 ml növényi olaj
250 gramm basmati rizs (szárazon mérve)
100 gramm kukorica (nálam mirelit)
500 ml víz
Elkészítése
A csirkemellet szeletekre vágtam, enyhén megklopfoltam őket. Nagyon vékonyan megsóztam és borsoztam (már a túróban is volt só, ezért nagyon figyeltem rá, nehogy sós legyen a végeredmény). A 200 gramm túrót elosztottam és beletekertem a hússzeletekbe. Én a biztonság kedvéért egy-egy hústűvel megszurkáltam őket. Először lisztbe, tojásba, majd a zsemlemorzsába forgattam a felgöngyölt csirkemelleket.
A zsiradékot feltettem melegedni és mikor felforrósodott belerakosgattam a húsokat. Miután minden oldalukat sütöttem néhány percig, papírtörlővel bélelt tányérra rakosgattam, hogy a maradék zsiradék is le tudjon csepegni róluk.
Mindeközben egy lábosba kimértem 10 ml olajat, amire rámértem a 250 gramm basmati rizst. Addig melegítettem a rizsszemeket az olajjal, míg kaptak egy enyhe barnás színt. Majd felöntöttem 500 ml vízzel és fedő alatt, alacsony hő fölött tovább főztem. A kukoricát is feltettem nagyon kevés vízzel főni. A rizst már akkor levettem a tűzről, mikor még egy minimális folyadék volt a tetején. Megsóztam, a kész kukoricát ráöntöttem és fedőt rátéve félretettem pihenni, hogy tovább tudjanak duzzadni a rizsszemek.
! Alapvetően nem sűrűn szoktam bő zsiradékban sütni, most ennél az ételnél azt gondoltam, mégis jobb választás lesz. A napi zsírbevitelre ügyelve, azonban szerencsésebb a panírozás után, inkább sütőpapíros tepsibe rakosgatni és extra zsiradék nélkül kisütni őket, következőnek így is ki fogom próbálni!
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a juhtúrós csirkére: az ételem kész súlya 1362 gramm lett, ebben nekem 2928 kalória, 290 gramm fehérje, 139 gramm zsír és 109 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 106 gramm) lett.
a kukoricás basmati rizsre: a kész ételem súlya 771 gramm lett, ebben nekem 1060 kalória, 23 gramm fehérje, 14 gramm zsír és 208 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint is) lett.
Jó étvágyat!
Nagyon jó kis csirkés recepteket találtam
Kedves Kollár Imréné, köszönöm szépen a visszajelzést 🙂