Egyéb édességek Sütemények Videoreceptek

Káposztás pogácsa, amit a Nagymamám is imádna

Ismét egy sós süteményt készítettem, ami eddig hiányzott a repertoárból. Két napja már, hogy megsütöttem, de még mindig puha. A gyerekek is szívesen ették/eszik, és nekem sem jelent gondot már második napja ezt ennem tízóraira vagy éppen uzsonnára.

https://www.youtube.com/watch?v=ZGbTvRZ_GXI

Hozzávalók:

350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

150 gramm finomliszt

20 gramm bambuszrostliszt (ha nincs, akkor elhagyható, állagjavítás és a szénhidrátok felszívódásának lassítása miatt használom)

25 gramm búzasikér

150 gramm tejföl (nálam 12%-os zsírtartalmú)

10 gramm só

20 gramm friss élesztő

20 gramm margarin (csészés – 25%-os zsírtartalommal)

2 darab tojás (nálam 106 gramm összesen)

Körülbelül 180 ml langyos víz

1 közepes fej káposzta (750 gramm volt frissen reszelve, de besózás és vízvesztés után 440 gramm lett, amit fel tudtam használni a süteményhez)

A káposzta dinszteléséhez ízlés szerint só, bors (vagy borspótló keverék) és néhány csipet édesítőszer, illetve 10 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj volt)

kaposztaspogacsa 5

Elkészítése: a liszteket, a sikért, a margarint, a tojásokat, a tejfölt kimértem a robotgépem üstjébe. Az élesztőt belemorzsoltam, ügyelve arra, hogy a sóval közvetlenül ne érintkezzen. Miközben dolgozott a gép, lassan adagoltam a folyadékot. A víz mennyisége a lisztek minőségétől és márkájától függően minimálisan változhat.

Körülbelül 20-25 perc dagasztás után (mikor a tészta szépen elvált az üst falától) enyhén megliszteztem, konyharuhával lefedtem és 45 percig pihentettem.

Közben a már lereszelt és besózott káposztát kinyomkodtam és 10 ml olajra tettem. Sóval, borspótlóval, illetve pár csipet négyszeres erejű édesítőszerrel meghintettem és megdinszteltem.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtottam, a kihűlt, megdinsztelt káposztát rásimítottam. Hajtogattam, majd körülbelül 3 centiméter vastagra nyújtottam. Pogácsaszaggatóval kiszaggattam, (a megmaradt tésztát természetesen összegyúrtam, lisztezett felületen ismét kinyújtottam, szaggattam és így tovább) majd sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket. Tojással lekentem és előmelegített sütőben, magas hőfok mellett, 20-25 perc alatt készre sütöttem őket.

kaposztaspogacsa 6

 


Tápanyagértékek: a kész pogácsáim súlya 1119 gramm lett, ebben 2386 kcal, 101 gramm fehérje, 54,4 gramm zsír és 353,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 342,8 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

kaposztaspogacsa 3

 

Jó étvágyat!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy