Bevezető
„Hámozva nyersen és főve egyaránt fogyasztható,nagy víztartalmú (92%), sovány, minimális zsírt és fehérjét (2%) tartalmazó, csekély energiatartalmú táplálék. Mindössze 24 kcal, 102 kJ van 100 grammban. ” – írja a HáziPatika oldalán Máriáss Márta.
Én gluténmentesen készítettem, de akinek ez nem fontos az elkészítésénél, természetesen használhat gluténtartalmú lisztet helyette. Sült virslivel tálaltam, de ez is teljesen variálható opció, el tudom képzelni növényi fasírttal is.
Hozzávalók
10 ml zsiradék (nálam napraforgóolaj)
1 kisebb fej vöröshagyma (50 gramm pucolva)
3 darab karalábé (630 gramm tisztított súlya)
250 ml főzőtejszín 10%-os
6 dl víz
25 gramm tápióka keményítő
10 gramm só
1 csapott teáskanál őrölt kömény
1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer
1 csapott evőkanál petrezselyem
Elkészítése
az apróra vágott vöröshagymát a zsiradékon üvegesre pároltam, majd ráöntöttem a szintén apró kockákra vágott karalábét. Felöntöttem 6 dl vízzel és fedő alatt teljesen puhára főztem a karalábékockákat. Mikor megpuhultak, elkevertem csomómentesre a főzőtejszínt a tápióka keményítővel és hozzáöntöttem a karalábékhoz. Ezek után már csak 2-3 percig főztem a főzeléket, majd elzártam alatta a gázt és megsütöttem a virsliket.
Melegen tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész főzelékem súlya 1411 gramm lett, ebben nekem 778 kalória, 23 gramm fehérje, 39 gramm zsír és 84 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 70 gramm) lett.
Jó étvágyat!