Házassági évfordulónkra készítettem ezt a tortát, egy igen határozott elképzeléssel kezdtem neki, majd végül teljesen más lett belőle, így született meg kicsiny konyhában a kókuszkrémes kakaós torta.
Hozzávalók a tésztához (23 cm-es formához):
28 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
28 gramm bambuszrostliszt (ha nincs, akkor használjunk helyette teljes kiőrlésű búzalisztet)
24 gramm durumliszt (használható helyette finomliszt is, de a durum jobb felszívódás szempontjából, ugyanakkor az állaga szuper)
8 darab tojás (nekem összesen 442 gramm lett)
35 gramm négyszeres erejű édesítőszer
5 ml vanília aroma vagy egy rúd vanília kikapart belseje
20 gramm holland kakaópor
Csipet só
Hozzávalók a kókuszkrémhez:
60 gramm kókuszreszelék
20 gramm durumliszt
15 gramm négyszeres erejű édesítőszer
200 ml tehéntej (1,5%-at használtam)
Hozzávalók a pudinghoz:
1 csomag (40 gramm) Bourbon vaníliás zabpudingpor (természetesen lehet a „normál” változat is)
150 ml tehéntej (1,5%-os)
150 ml víz
10 gramm négyszeres erejű édesítőszer
Díszítésnek:
190 ml cukormentes habtejszín
40 gramm 70%-os étcsokoládé
Kókuszreszelék a szóráshoz
Elkészítése: a tojásokat szétválasztottam, a fehérjéket a robotgépem üstjébe tettem, míg a sárgákat egy habverő segítségével alaposan elkevertem a lisztekkel, az aromával, édesítőszerrel, csipet sóval és kakaóporral. Közben a fehérjékből habot vertem, de nem túl keményet! Már nem esett volna ki a tálamból, ha fejre állítottam volna, de még nem is volt olyan kemény, hogy „törjön” a hab.
A lisztes-kakaós masszát rácsorgattam a felvert fehérjékre és a robotgépem segítségével, alacsony fokozaton elkevertettem. Szilikon formámba öntöttem és előmelegített sütőben közepes hőfokon körülbelül 25 perc alatt készre sütöttem az alapot.
Közben a kókuszkrémhez kimértem a tejet, amiben a lisztet csomómentes elkevertem, majd feltettem főni. Folyamatos kavargatás mellett, körülbelül 5-8 perc után besűrűsödött, ekkor adtam hozzá a kókuszreszeléket, majd az édesítőszert. Hagytam kihűlni.
Mikor kihűlt a piskótám félbevágtam, megtöltöttem a szintén már lehűlt kókuszkrémmel.
Megfőztem a Bourbon vaníliás zabpudingot. Ez a fajta puding alapvetően is hígabb, mint társai, így most még kevesebb folyadékkal készítettem el, mint amennyivel szoktam. Csak azért használtam ezt, mert ez a Férjem kedvence. Tehát, természetesen elkészíthető bármilyen más pudinggal is.
A forró pudingot ráöntöttem a sütemény tetejére (hablapáttal eligazgattam) és ismét vártam, míg kihűl.
Mindeközben gőz fölött felolvasztottam az étcsokoládét és habbá vertem a tejszínhabot. Körülbelül 30 fokosra hűtöttem vissza a csokoládét, mikor vékony sugárban hozzácsurgattam a tejszínhabhoz, amit eközben a robotgép segítségével átforgattam. Habzsákba töltöttem, majd díszítettem a torta külsejét. Kókuszreszelékkel megszórtam!
Tápanyagértékek: a kész tortám súlya 1207 gramm lett, ebben 2406 kcal, 94,4 gramm fehérje, 161,6 gramm zsír és 131,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 110 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!