Bevezető
Ezek a kis kosárkák számomra amolyan jolly joker desszertet jelentenek, hiszen bármivel megtölthetőek, ráadásul az alkalomhoz és a vendégül látott társasághoz lehet igazítani (legyen szó gyerekekről, munkahelyi vagy családi összejövetelről).
A töltelékek sokasága közül választanom igen nehéz volt, így lentebb csak pár lehetőséget mutatok be: csokoládéval, lekvárral, lekvárral és habbal, pudinggal, felvert tejszínnel és gyümölcsökkel vagy éppen natúr vajkrémmel, amihez keverünk apróra vágott zöldségeket. De tölthetjük guacamoleval, hummusszal, halkrémekkel is. Ne feledkezzünk el a főzött krémekről (kókuszkrém, citromkrém stb.)
Ha nincs formánk, ide és ide kattintva akad két ötlet kosárka készítésre.
Ebből a mennyiségből nekem 9 darab kis kosárkám lett.
Hozzávalók
75 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
10 gramm bambuszrostliszt (ha nincs, helyette használjunk teljes kiőrlésűt, csak állagjavítóként, illetve az extra rosttartalomért használom)
35 gramm durumliszt (finomliszttel is készíthető, de a durum állagra hasonló, finomra őrölt, mégis lassabban emeli a vércukrot)
1 darab tojássárgája
20 gramm hideg margarin (25%-os zsírtartalmút használtam, természetesen készíthető 70%-os sütőmargarinnal is, sőt a tészta a magasabb zsírtartalom miatt porhanyósabb lesz, de ezt én feláldoztam a jobb tápanyagértékek miatt)
50 ml víz
Csipet só, csipet édesítőszer
Olaj a forma kenéséhez, ha szükséges
Elkészítése
a liszteket kimértem, hozzáadtam a tojássárgáját, a hideg margarint, a csipet sót és édesítőszert. Gyors mozdulatokkal elmorzsoltam a margarint, majd a hideg vizet fokozatosan, apránként adagoltam. Egy lágy, ám nem ragadós tésztát kaptam. Fóliába tekertem és két órára hűtőbe tettem.
Enyhén lisztezett felületen vékonyra (pár milliméter) vastagra nyújtottam és korongokat szaggattam. A formáimat vékonyan kikentem zsiradékkal és beleillesztettem a tésztát.
Én csak megszurkáltam egy villa segítségével az alját, de ha biztosra szeretnék menni (hogy a levegő ne púposítsa fel), akkor töltsük meg, mondjuk valamilyen száraz hüvelyessel a sütési időre.
Előmelegített sütőbe toltam és 180 fokon 10 perc alatt megsültek. Miután kihűltek kedvünk szerint tölthetjük is.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész kosárkáim súlya (töltelék nélkül): 162 gramm lett, ebben 530 kcal, 18 gramm fehérje, 15 gramm zsír és 72 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 71 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!
Jó étvágyat!