Igaz, múlt héten itt még esett a hó, de nekem (és a naptárunk szerint is) már javában tavasz van. Hetek óta szerettem volna fagylaltot enni és most el is jött a napja, nem bírtam tovább!
Ahogy korábban írtam már a fagylaltos receptjeimnél, én fagylaltkészítő géppel dolgozok, nem volt túl nagy beruházás, és réges-régen visszahozta az árát (hiszen a cukormentes fagylaltok sem a cukrászdákban, sem a boltok polcain nem igazán pénztárcabarát megoldások).
Hozzávalók
190 ml habtejszín (ennyi volt a 200 ml habtejszínben, természetesen cukormentes)
210 ml tehéntej (1,5%-os)
100 ml víz
20 gramm négyszeres erejű édesítőszer (10 gramm a fagylalthoz, 10 gramm a meggyekre)
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál vanília aroma
35 gramm teljes kiőrlésű, cukormentes háztartási keksz (Detki)
100 gramm meggy (én most fagyasztottat használtam)
Pár csepp frissen facsart citromlé
Elkészítése
a meggyeket negyedeltem, majd egy lábosban a fahéjjal és az édesítőszer felével feltettem párolódni/főni. Közben a tejszínt, az édesítőszert, a vizet, a tejet és az aromát alaposan elkevertem.
A már édes, puha meggyet néhány csepp citromlével tovább ízesítettem és a tejszínes alaphoz öntöttem. Lezárható dobozba öntöttem és mélyhűtőbe tettem körülbelül 30 percre.
Amikor alaposan lehűlt a fagylaltalap, a gépbe öntöttem. Körülbelül 40 perc alatt készítette el a már kész, fogyasztható fagylaltot. Ekkor kézzel apróra törtem a háztartási kekszet és egy spatula segítségével elkevertem. Azonnal mélyhűtőbe tettem, hogy a kekszdarabok véletlenül se ázzanak szét!
Meggydarabokkal tálaltam!
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész fagylalt súlya 670 gramm lett, ebben 845 kcal, 15,5 gramm fehérje, 64,1 gramm zsír és 54,7 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 44,8 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok tájékoztató jellegűek!
Jó étvágyat!