Bevezető
Egyszerűen, gyorsan elkészíthető kenyér. Bármilyen maggal variálható, én legtöbbször lenmagot szórok a kenyér tésztájába. Búzasikér elhagyható, csupán állagjavítóként szolgál. Használhatunk a tésztába bambuszrostlisztet is akár 20 gramm erejéig.
Hozzávalók
350 gramm teljes kiőrlésű liszt
150 gramm finomliszt
20 gramm búzasikér (van aki sikér nélkül süt, nekem úgy is szoktam, töményebb lesz)
30 gramm lenmag (elhagyható)
10 gramm só
20 ml extra szűz olívaolaj
20 gramm zabkorpa (elhagyható)
25 gramm friss élesztő
300 ml langyos víz
Elkészítése
A liszteket kimértem, a tál szélére mértem a sót, a közepébe morzsoltam az élesztőt.
Rátettem a zabkorpát, a sikért, a lenmagot az olívaolajat és szépen lassan adagolva a vizet elkezdtem dagasztani ez esetben kézzel. Egy nem ragadós, könnyen formázható tésztát kaptam.
Mivel nekem nincs dagasztótálam, egy fóliával szoktam lefedni szorosan a tálamat.
40 perc kelesztés után én liszt nélkül megformázom cipó alakúra a tésztát.
Egy sütőpapírral bélelt kör alakú jénaiba helyezem a formázott tésztát és fedő alatt még sütőbe tétel előtt 10 percet kelesztem. Tetejét bevágtam, vízzel bespricceltem. Előmelegített sütőben közepes lángon (kb. 180 fok) 45 perc alatt készre sütöm (nem szoktam fedőt használni)
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
100 gramm kenyérben 34,5 CH és 234 kcal lett nekem. Ez azt jelenti, hogy 86,9 gramm kenyér ehető egy 30 CH-s reggelire -ha más számolandó CH nincs a tányérunkon- és ez a mennyiség 203,58 kalória értékkel bír.