teljes_kiorlesu_lenmagos_cipo_finomat_maskepp
Kenyerek és cipók Pékáruk

Lenmagos cipó

Bevezető

Egyszerűen, gyorsan elkészíthető kenyér. Bármilyen maggal variálható, én legtöbbször lenmagot szórok a kenyér tésztájába. Búzasikér elhagyható, csupán állagjavítóként szolgál. Használhatunk a tésztába bambuszrostlisztet is akár 20 gramm erejéig.

Hozzávalók

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

20 gramm búzasikér (van aki sikér nélkül süt, nekem úgy is szoktam, töményebb lesz)

30 gramm lenmag (elhagyható)

10 gramm só

20 ml extra szűz olívaolaj 

20 gramm zabkorpa (elhagyható)

25 gramm friss élesztő

300 ml langyos víz

Elkészítése

A liszteket kimértem, a tál szélére mértem a sót, a közepébe morzsoltam az élesztőt.

Rátettem a zabkorpát, a sikért, a lenmagot az olívaolajat és szépen lassan adagolva a vizet elkezdtem dagasztani ez esetben kézzel. Egy nem ragadós, könnyen formázható tésztát kaptam.

Mivel nekem nincs dagasztótálam, egy fóliával szoktam lefedni szorosan a tálamat.

40 perc kelesztés után én liszt nélkül megformázom cipó alakúra a tésztát.

Egy sütőpapírral bélelt kör alakú jénaiba helyezem a formázott tésztát és fedő alatt még sütőbe tétel előtt 10 percet kelesztem. Tetejét bevágtam, vízzel bespricceltem. Előmelegített sütőben közepes lángon (kb. 180 fok) 45 perc alatt készre sütöm (nem szoktam fedőt használni)

Lenmagos cipó
Lenmagos cipó

 

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

100 gramm kenyérben 34,5 CH és 234 kcal lett nekem. Ez azt jelenti, hogy 86,9 gramm kenyér ehető egy 30 CH-s reggelire -ha más számolandó CH nincs a tányérunkon- és ez a mennyiség 203,58 kalória értékkel bír.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy