Bevezető – Császárzsemle
Már több, a blogon megtalálható zsemlét formáztam császárzsemlének, de felötlött benne a kérdés, milyen a császárzsemle tésztája? Valami más a tészta hozzávalóit tekintve, vagy csak formázásban tér el? Rengeteg receptet áttanulmányoztam és végül határozottan kirajzolódott, hogy a császárzsömlébe mindenképpen kell vaj/margarin és tejtermék. Olvastam nem egy receptet, ahol tojás is kerül bele.
@balzsnzsuzsi Császárzsemle ❤️ Sziasztok! Hozzávalók: 500 gramm finomliszt (természetesen cserélhető teljes kiőrlésűre is részben, de akkor több folyadékot fog felvenni) 10 gramm só 25 gramm friss élesztő 30 gramm vaj vagy margarin nagyjából 120 ml víz és 120 ml tej keveréke (lisztek őrlésétől függően változhat a mennyiség minimálisan #reggeli #vacsora #zsemle #recept #neked #foryou #bakerylife #baking #homemadefood
Az én verziómba tojás nincs, ételallergia miatt. Mivel volt a hűtőben egy felbontott kókusztej, amit már nagyon illett volna elfogyasztani, ezért úgy döntöttem, hogy most tehéntej helyett kókusztej fog belekerülni. A búzacsíra (és a lenmag is) elhagyható.
Hozzávalók (8 darabra)
350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
150 gramm durumliszt / ha nincs finomliszt
10 gramm só
10 gramm búzacsíra
25 gramm friss élesztő
200 ml víz
120 ml cukormentes kókusztej
30 gramm növényi alapú margarin
15 gramm lenmag
Elkészítése
- A liszteket, a búzacsírát, a lenmagot és margarint kimértem robotgépem üstjébe. Majd a tál egyik felébe morzsoltam az élesztőt, a másikba pedig szórtam a sót. Miközben dolgozott a gép, lassan adagoltam a víz és kókusztej elegyet.
- Érdemes a folyadékot apránként hozzáadni, mert ugyanazon márka esetében is lehet eltérés két különböző csomag felnyitásakor a lisztek tekintetében.
- Egy könnyű állagú tésztát kaptam végeredményül, nagyjából 8-10 perces dagasztás után. Enyhén lisztezett felületre borítottam, átgyúrtam és gömbölyítettem. Lefedve 45 perc alatt duplájára kelesztettem.
- Mikor letelt a pihentetési idő, pultra borítottam és nyolc egyenlő részre osztottam. Megformáztam és sütőpapíros tepsire rakosgattam őket. Alaposan bespricceltem tetejüket vízzel, majd bekapcsoltam a sütőt, alsó-felső sütésre, 200°C-ra.
- Míg melegedett a sütő, hagytam a zsemléknek egy utolsót pihenni, kelni.
- 15-18 perc alatt készre sültek.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész zsömléim súlya 884 gramm lett, ebben nekem 2069 kalória, 66 gramm fehérje, 40 gramm zsír és 336 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 324 gramm) lett.
Avokádókrém receptje
Az avokádókrémet a héten másodjára készítem el Tomikánk kérésére. Az oviban annyira megszerette, hogy most külön kéri, ha látunk, vegyünk avokádót. Bár jobb szeretem a kosárba tenni, ha akciós, de nagy öröm számunkra, hogy gumicukor helyett avokádót kér a gyerek 🙂 elképzelhető -biztos!-, hogy ez fog változni, így jobb kihasználni és örülni míg lehet. Aki ehet tojást, annak erősen ajánlom tojáskrémmel való kipróbálását!
Hozzávalók
1 érett avokádó
1-2 evőkanál tejföl
1 teáskanál fokhagymakrém
1 nagy csipet só
1 csipet négyszeres erejű édesítőszer
opcionális : néhány csepp frissen facsart citromlé
Elkészítése
az avokádót kiszedtem héjából, egy villával alaposan összetörtem, majd rákanalaztam a tejfölt. Só és édesítőszer következett. Összekevertem és egy éjszakára hűtőbe tettem. Ha akad a hűtőben, akkor néhány csepp frissen facsart citromlé.
Oviba menetel előtt pirított császárzsemlén szolgáltam fel Neki.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész avokádókrémem súlya 260 gramm lett, ebben nekem 403 kalória, 6 gramm fehérje, 36 gramm zsír és 22 gramm szénhidrát lett (én őszintén szólva, az avokádófogyasztást nem számolom a szénhidrátkeretbe).
Jó étvágyat!
Fordított lisztaránnyal elkészített császárzsemle
Akik régebb ideje, illetve rendszeresen találkozik posztjaimmal, receptjeimmel, azok már tudják, hogy miért készítem -és hogy mit jelent a blogon a fordított lisztarány kifejezés- fordított lisztaránnyal újabban a pékárukat.
Ha viszont új látogatóként tévedtél ide hozzám, akkor gyorsan leírom: inzulinrezisztensként a szénhidrátdiéta szabályait követve étkeztem sokáig. Tehát a hozzáadott cukor kerülése és a lisztek arányának tekintetében a 70% teljes kiőrlésű és 30% fehér liszt felhasználása volt a fő szempont gasztro kalandjaim során. Azonban időközben colitis-t (autoimmun betegség) diagnosztizáltak nálam, és egy nyaralás alkalmával a totális trehányságomnak betudva kiderült, hogy a túlzott teljes kiőrlésű liszt fogyasztása folyamatosan belobbantja a bélbetegségemet. Így mostanság 30% teljes kiőrlésű és 70% fehér lisztet használok, természetesen a cukormentes étkezésre igyekszem továbbra is figyelni. Illetve megteszek mindent, amit tudok, hogy rendszeresen mozogjak (aerob, anaerob mozgásformákkal egyaránt), a durva rostok kerülése mellett.
A gyerekek miatt most kihagytam a lenmagot a tésztájából, mert újabban nem szívesen eszik a magvas tésztájú pékárukat, valamint mivel a nagyobbikunk kinőtte ételallergiáit, így állati eredetű tejet használtam a tésztájába.
Hozzávalók
150 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
350 gramm durumliszt / ha nincs finomliszt
10 gramm só
10 gramm búzacsíra – elhagyható-
25 gramm friss élesztő
200 ml víz
120 ml tehéntej
30 gramm növényi alapú margarin
Elkészítése
Megegyezik a fent leírtakkal.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
A kisült zsemléim súlya 755 gramm lett, ebben nekem 2074 kalória, 61,8 gramm fehérje, 32,68 gramm zsír és 367 gramm szénhidrát lett benne.