Bevezetés – Mákos guba
Nagyon szeretjük a mákos gubát, főleg, ha a kiflik kellően át vannak ázva. Igazán finom desszert a rácsorgatott, krémes vanília sodóval vagy pudinggal. A mák a szénhidrátdiétában számolandó alapanyag, viszont lassú felszívódásúként kell rá tekinteni. A tetejére én Bourbon vaníliás zabpudingot főztem, szintén tejszínesen, édesítőszerrel -ha tejjel készítjük is tökéletes, akkor kedvezőbb tápanyagértékkel számolhatunk, viszont a tejszínnel szemben a tej gyorsabb felszívódású szénhidrátként számolandó). A recept aljára görgetve olvasható vegán verzió.
Hozzávalók:
480 gramm felkarikázott kifli (az általam felhasznált kifli receptje lentebb olvasható, de bármilyen más teljes kiőrlésű kifli felhasználható hozzá természetesen)
300 ml főzőtejszín (vagy tej) + 150 ml víz
5 ml vanília aroma
20+25 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer
60 gramm darált (cukrozatlan) mák
Hozzávalók a pudinghoz:
40 gramm Bourbon vaníliás zabpuding (természetesen más egyéb puding is jó, sőt készíthetjük mi magunk is magát a pudingot)
250 ml főzőtejszín (vagy tej) + 250 ml víz
20 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer
10 gramm zsiradék a tepsi kikenéséhez
Elkészítése
- Kisebb darabokra karikáztam a kifliket, közben pedig feltettem melegedni a tejszín és a víz keverékét a vanília aromával és az édesítőszerrel (20 gramm).
- Mikor felforrósodott, ráöntöttem a kiflikre és alaposan, de óvatosan –hogy ne törjem össze őket- átkevertem őket.
- Majd megszórtam az édesítőszeres (25 gramm) mákkal, majd így is gondosan összekevertem.
- Vékonyan kikentem a tepsimet margarinnal, majd beleöntöttem a mákos-tejes kifliket. Előmelegített sütőben, magas láng mellett 10 percig sütöttem –hogy jól átmelegedjen, de azért ne száradjon ki-.
- Míg sült feltettem melegedni a tejszínt és a vizet, amiből 100 ml-et kivettem, hiszen ebben kevertem el csomómentesre a zabpudingot.
- Amikor felmelegedett a tej, hozzáöntöttem a maradék, kikevert pudingporos tejet és kis láng felett, folyamatos kevergetés mellett hígabb állagúra főztem. Végül megédesítettem.
Hozzávetőleges/orányadó tápanyagértékek
a kész gubám súlya –öntet nélkül- 1003 gramm lett, ebben 2227 kalória, 72,1 gramm fehérje, 92,7 gramm zsír és 257,3 (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 244 gramm) szénhidrát lett benne.
A vaníliás pudingban: 560 gramm a kész pudingom, ebben 441 kalória, 9,6 gramm fehérje, 26,5 gramm zsír és 41 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 31 gramm) szénhidrát lett benne.
Hozzávalók a kifli előtésztájához
140 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
60 gramm finomliszt
160 ml langyos víz
csipet só
5 gramm friss élesztő
Hozzávalók a kifli tésztájához
az előtészta
350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
150 gramm finomliszt
13 gramm friss élesztő
20 gramm puha margarin
20 gramm búzasikér
13 gramm só
280 ml langyos víz
A kiflik elkészítése
- Előző este, de legalább a kiflik készítése előtt három órával bekevertem az előtésztát, amit utána lefedve pihentettem.
- Majd rámértem az előtésztára, a liszteket, a sikért, a margarint, a sót és az élesztőt –ügyelve arra, hogy a tál két külön oldalába kerüljenek-, és míg dagasztott a gép, lassan adagoltam a langyos vizet.
- A víz mennyisége minimálisan változhat a lisztek minőségétől függően.
- Egy puha, de nem ragadós tésztát kaptam. 1 órát kelesztettem lefedve, félidőben áthajtogattam.
- Megformáztam, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, közepes láng mellett 30 perc alatt megsütöttem őket.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kisült kiflijeim súlya 942 gramm lett, ebben 2628 kalória, 100,8 gramm fehérje, 30,6 gramm zsír és 453,3 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 450,7 gramm) szénhidrát lett benne.
Jó étvágyat!
Vegán verzió
Elkészítettem a vegán verzióját is. A tejszín és tehéntej helyett minden esetben kókusztejet használtam:
A kifli receptje, ami a vegán mákos guba alapjául szolgált a kókusztejes kifi receptje, mely ide kattintva elérhető.
A legfelső recept alapján, de a tejszín tejre cserélve: