Bevezető – Lencsefőzelék
Még a múlt héten írtam a lencséről, hogy milyen hasznos alapanyag illetve, hogy gyakrabban fog az asztalunkra kerülni. Került is, méghozzá főzelék formájában.
Sokunknak talán nehéz elvonatkoztatni a menzás élményektől, de érdemes azért legalább egy esélyt adnunk neki.
Hozzávalók
500 gramm szárazon mért lencse
20 gramm tisztított fokhagyma
20 ml napraforgóolaj
15 gramm pirospaprika
10 gramm só
10 ml citromlé
4 darab babérlevél
15 ml fokhagymás ecet
200 gramm 12%-os tejföl
40 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
1 fej vöröshagyma
Feltétnek lila hagyma és kolbász, vagy akár sült hús / kenyér
Elkészítése
a lencsét alaposan megmostam, alaposan átnéztem és annyi vízbe áztattam, hogy bőven ellepje. Így pihent 2 órán keresztül. Majd lábosba öntöttem, beletettem egészben egy egész, pucolt vöröshagymát, fokhagymákat és a babérleveleket. Fedő alatt teljese puhára főztem (sűrűn kavargattam, ha habosodott, azt egy szűrő segítségével leszedtem). Közben az olajból, a pirospaprikából és a lisztből csomómentes rántást készítettem, amit a már teljesen puha lencséhez kevertem. Folyamatosan kevergettem, míg a megfelelő állagot el nem értem. Majd utolsó lépésként a tejfölt, a sót, a citromlevet és az ecetet elkevertem és hőkiegyenlítés után a főzelékemhez öntöttem.
Újabban nem rántom ezt a főzelék, hanem a végén hozzáadott tejfölt keverem ki a liszttel és habarom be azzal. Így is finom lesz, és megspórolom belőle az olajat, mint zsiradékot a rántás kihagyásával.
Feltétként sült hagymával, sült kolbásszal, főtt tojással, kenyérrel és/vagy sült hússal is tálalhatjuk.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
összesen 2222 gramm ételem lett, ebben 2503 kalória, 143,3 gramm fehérje, 55,5 gramm zsír és 311,7 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 295,6 gramm) lett benne –feltét nélkül-.
Jó étvágyat!