A hétvégén az elmúlt hideg időszakhoz képest igazán meleg volt. A 22°C maga volt a kánikula számunkra. Jól esett a napfény, rögtön eszembe is jutott milyen jól esne a második fogás előtt egy tál hideg leves. Tejszínes körtekrémlevesre esett a választásom, szerencsére volt sikerese itthon.
Tápióka keményítővel sűrítettem, így gluténmentes levest tálalhattam fel.
Hozzávalók:
700 gramm körte (tisztított súly)
1400 ml víz
3 evőkanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt fahéj
2 nagy csipet só
30 gramm négyszeres erejű édesítőszer
250 ml főzőtejszín
30 gramm tápióka keményítő
Díszítésnek cukormentes habtejszín + négyszeres erejű édesítőszer
Elkészítése: a körtéket megpucoltam, magházuktól megfosztottam, apróbb kockákra vágtam őket. Lábasomba öntöttem, rámértem a citromlevet, az őrölt szegfűszeget és fahéjat, csipet sót. Fedő alatt teljesen puhára főztem a körtét. Majd botmixer segítségével pürésítettem. Kimértem a főzőtejszínt, habverővel teljesen csomómentesre kevertem benne a keményítőt, majd a forró körtés léből hozzákanalaztam hőkiegyenlítés miatt.
Végül ráöntöttem a tejszínt, és csupán néhány percig főztem. A keményítő miatt tényleg csak pár percre volt szükség. Miután elzártam a gázt alatta, megédesítettem.
Mikor langyosra hűlt, fogyasztásig hűtőbe tettem. Tetejére habtejszínt vertem.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész levesem súlya 2091 gramm lett, ebben nekem 668 kalória, 10 gramm fehérje, 26 gramm zsír és 101 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 86 gramm) lett.
Jó étvágyat!