körtekremleves-cukormentes
Levesek

Nyárcsalogató körtekrémleves

A hétvégén az elmúlt hideg időszakhoz képest igazán meleg volt. A 22°C maga volt a kánikula számunkra. Jól esett a napfény, rögtön eszembe is jutott milyen jól esne a második fogás előtt egy tál hideg leves. Tejszínes körtekrémlevesre esett a választásom, szerencsére volt sikerese itthon.

DSCF9136

Tápióka keményítővel sűrítettem, így gluténmentes levest tálalhattam fel.

Hozzávalók:

700 gramm körte (tisztított súly)

1400 ml víz

3 evőkanál frissen facsart citromlé

1 teáskanál őrölt szegfűszeg

1 teáskanál őrölt fahéj

2 nagy csipet só

30 gramm négyszeres erejű édesítőszer

250 ml főzőtejszín

30 gramm tápióka keményítő

Díszítésnek cukormentes habtejszín + négyszeres erejű édesítőszer

Elkészítése: a körtéket megpucoltam, magházuktól megfosztottam, apróbb kockákra vágtam őket. Lábasomba öntöttem, rámértem a citromlevet, az őrölt szegfűszeget és fahéjat, csipet sót. Fedő alatt teljesen puhára főztem a körtét. Majd botmixer segítségével pürésítettem. Kimértem a főzőtejszínt, habverővel teljesen csomómentesre kevertem benne a keményítőt, majd a forró körtés léből hozzákanalaztam hőkiegyenlítés miatt.

Végül ráöntöttem a tejszínt, és csupán néhány percig főztem. A keményítő miatt tényleg csak pár percre volt szükség. Miután elzártam a gázt alatta, megédesítettem.

Mikor langyosra hűlt, fogyasztásig hűtőbe tettem. Tetejére habtejszínt vertem.

DSCF9135

 


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész levesem súlya 2091 gramm lett, ebben nekem 668 kalória, 10 gramm fehérje, 26 gramm zsír és 101 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 86 gramm) lett.

Jó étvágyat!