Korábban már készítettem egy paradicsomos húsgombócos főételt, ami ide kattintva érhető el, azonban az egy magvas verzió volt. Ez merőben más lett, ez is nagyon finom, kellemesen fűszeres, laktató s mégis könnyed főétel.
Hozzávalók
1000 gramm zsírszegény darált hús (és darált pulykát használtam)
1 közepes fej vöröshagyma (nálam a pucolt súly 100 gramm)
2 darab tojás (nekem 110 gramm)
13+7 gramm só
1 evőkanál petrezselyem
1+1 evőkanál bazsalikom
1 teáskanál rozmaring
1 teáskanál őrölt kömény
20 ml olaj (én extra szűz olívaolajat használtam)
40 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
1000 ml paradicsomlé (vagy passzírozott paradicsom, hámozott paradicsom stb.)
7 gramm négyszeres erejű édesítőszer
1000 ml víz
Elkészítése
az olajból és a lisztből egy világos barna rántás készítettem, majd felöntöttem a paradicsomlével, csomómentesre kevertem és hozzáadtam az 1 liter vizet is. Megsóztam (7 gramm), adtam hozzá édesítőszert és rászórtam 1 evőkanál bazsalikomot.
Közben a darált húshoz adtam a tojásokat, a 13 gramm sót, a maradék fűszereket (bazsalikom, petrezselyem, rozmaring és kömény), majd jó alaposan eldolgoztam. Apróbb gombócokat formáltam belőle és a már meleg paradicsomszószba rakosgattam őket.
Fedő alatt, kis láng fölött körülbelül 40 percig főztem.
Főtt durum spagettivel, majd másnap basmati rizzsel tálaltam. Díszítésképpen petrezselyemmel szórtam meg. De biztosan nagyon finom egy kis mozzarellával vagy egyéb kemény sajttal.
Tápanyagértékek a húsgombócokra: a kész ételem súlya 2838 gramm lett, ebben 1948 kcal, 227 gramm fehérje, 96 gramm zsír és 81 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 72 gramm – a paradicsomlére ez esetben számoltam szénhidrátot-). Ezek csak hozzávetőleges/tájékoztató adatok!
Jó étvágyat!