A régi hagyományok szerint kalácsot az ünnepek idején készítettek, sőt egyes elméletek szerint az ősi áldozati ételek maradványaként maradt ránk. – írja a wikipedia. Lehet hosszúkás vagy kerek, töltött vagy töltetlen. Kevés olyan ország van, ahol nem ismerik valamilyen formában.
A katolikus szokások szerint a Húsvét elengedhetetlen része.
Eddig kimaradt a repertoárunkból az ostoros kalács, de ahogy a mondás tartja: ami késik, nem múlik. Íme, az én cukormentes, zömében teljes kiőrlésű búzalisztet tartalmazó verzióm.
Hozzávalók
260 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
20 gramm bambuszrostliszt (állagjavító és rost lévén lassítja a szénhidrátok felszívódását, ha nincs, helyette teljes kiőrlésű búzalisztet használjunk)
120 gramm finomliszt
25 gramm friss élesztő
25 gramm búzasikér
1 darab tojássárgája
3 gramm só
15+15 gramm négyszeres erejű édesítőszer
70+20 gramm margarin
15 gramm holland kakaópor
100 ml 1,5%-os tehéntej
190 ml langyos víz
Tojás a kenéshez
Elkészítése
kimértem a liszteket, a sikért, a 20 gramm puha margarint, a 15 gramm édesítőszer, illetve az élesztőt és a sót a robotgépem üstjébe (ügyelve arra, hogy a só és az élesztő a tál két külön oldalába kerüljön). Miközben dolgozott a gép, folyamatosan öntöttem a tej és víz keverékét. Addig dagasztattam a géppel, míg egy puha, de nem ragadós állagú tésztát kaptam. A folyadék mennyisége a lisztek minőségétől függően minimálisan eltérhet. Lefedve 45 percet kelesztettem. Míg kelt, a 70 gramm olvasztott margarinból, a 15 gramm kakaóporból és a maradék édesítőszerből krémet kevertem.
- a folyadék mennyisége nagyban függ a lisztek őrlésétől/márkájától függően! Érdemes lassanként adagolni!
Miután megkelt, három egyenlő részre osztottam és nyújtottam.
Ezeket a lapokat kentem meg a kakaós krémemmel, majd feltekertem őket. Befontam, majd a sütőpapírral bélelt tepsimbe tettem.
Tiszta konyharuhával lefedve újabb 20 percet pihentettem. Lekentem tojással és előmelegített sütőbe toltam, ahol magas hőfok mellett 20-25 perc alatt készre sütöttem.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész kalácsom súlya 840 gramm lett, ebben 1991 kalória, 74,3 gramm fehérje, 66,1 gramm zsír és 253,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 245,9 gramm). Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Jó étvágyat!