panna-cotta-eperkoronával
Egyéb édességek Sütemények

Panna cotta eperkoronával

panna_cotta_cukormentes

Bevezető

Egy igazán nyári desszert meglátásom szerint, mégis így, a téli időszakban jutottam el odáig, hogy elkészítsem (azt hiszem tavasz óta tervezem, de hát jobb később, mint soha). A receptem alapját az Italian chips receptje adta (ide kattintva elérhető), tetejére én  felfőzött epret tettem, de természetesen bármilyen idény gyümölccsel is készíthető, vagy akár el is hagyható a tetejéről.

De a lehetőségek száma szinte végtelen, a sós karamelltől kezdve a gyümölcskocsonyán keresztül egészen a kávés habig bezárólag mindenféle feltéttel készítik. Az alapja, maga a panna cotta egy hihetetlenül egyszerű desszert, bár a hűtési idő miatt valójában időigényesnek számít.

Untitled design 2

Hozzávalók

4 dl habtejszín (30%-os zsírtartalmút használtam)

1 dl tehéntej (1,5%-os zsírtartalmút használtam)

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

7 gramm étkezési zselatin

1 rúd vanília kikapart belseje vagy 1 evőkanál vanília aroma

400 gramm fagyasztott eper + 10 gramm négyszeres erejű édesítőszer (vagy egyéb ízlés szerinti gyümölcsök)

Elkészítése

  1. Kimértem egy lábosba a tejszínt és tejet, ebből kivettem 1 dl, még hidegen.
  2. A lábosban lévőt elkezdtem melegíteni, míg a hideggel kikevertem a zselatint. Mikor langyos lett a keverékem, hozzáöntöttem a zselatinos tejszínes-tejes keveréket is.
  3. Csak addig főztem, míg meleg lett, semmiképpen sem hagytam, hogy felforrjon. Elzártam alatta a tüzet, és rászórtam az édesítőszert és a vaníliát.
  4. Még melegen kiporcióztam. Én négy adagra osztottam.
  5. Közben feltettem párolódni a fagyasztott epret 10 gramm édesítőszerrel. Csak néha megmozgattam a lábosomat, véletlenül sem szerettem volna fakanállal összetörni az eperszemeket.
  6. Mikor teljes kihűlt az eper, szétosztottam a már tálkákban langyosra hűlt panna cottára. Hideg helyre tettem és nagyjából 2 órányi hűtés után fogyaszthatóvá vált, szépen megdermedt.

cukormentes_panna_cotta_eperrel


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész desszertem összsúlya 760 gramm lett, ebben nekem 1331 kalória, 16 gramm fehérje, 123 gramm zsír és 37 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 23 gramm) lett.

Jó étvágyat!

Eper- áfonya díszítéssel:

panna cotta cukormentesen 1

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy