Bevezető – Paradicsomos húsgombóc
Nagyon szeretjük a paradicsomos húsgombócokat, mi sem bizonyítja jobban, csak paradicsomos változatból három is van már fent a blogon. A paradicsomos ételeket valahogy a gyerkőcök is jobban eszik, ezért is akad belőlük oly sok.
Akad darált magvas, sajttal töltött és a számunkra „hagyományos” verzió is.
Ez a paradicsomos húsgombóc recept, most egy negyedik, tojás-, és gluténmentes. Előbbi azért fontos, mert tojásallergiás az idősebbik gyermekünk (megjegyzés: ezt már azóta kinőtte-2022). Kifejezetten szeretem azokat a részeket, amikor picit „megkapja” a paradicsomos húst
Hozzávalók
1 kilogramm darált hús (nálam most sertés, de ha van rá mód, akkor fele-fele arányban sertés és marha)
200 gramm basmati rizs
80 gramm vöröshagyma (pucolt súly)
30 ml zsiradék
680 ml bazsalikomos paradicsompüré + 680 ml víz
30 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt
Fűszerek: 15 gramm só, ½ teáskanál fekete bors, 1 evőkanál majoránna, 2 teáskanál bazsalikom, 10 gramm pirospaprika, nagyjából 30 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer
Elkészítése
a darált húshoz kevertem a basmati rizst, az apró kockára vágott vöröshagymát, a 10 gramm sót, a borsot, a majoránnát és a pirospaprikát. Alaposan összekevertem, majd gombócokat formáztam belőle.
Lábosomban 30 ml zsiradékból és 30 gramm lisztből világos rántást készítettem, amire ráöntöttem a bazsalikomos paradicsompürét. A maradék sót és édesítőszert rászórtam.
Belerakosgattam a gombócokat és kis láng fölött, fedő alatt 40 percig főztem. Néha a lábos füleinél fogva megmozgattam a gombócokat, fakanállal nem kevertem, nehogy összetörjenek a húsgombócok.
Forrón tálaltam, petrezselyemmel szórtam. Pikk-pakk elkészült a paradicsomos húsgombóc.
TIPP!
- ha keményítővel készítjük, akkor továbbra is gluténmentes lesz az étel, viszont akkor a rántással járó extra zsiradék hozzáadását elkerülhetjük! Ha keményítővel dolgozunk, akkor azt a főzés legvégén, hideg folyadékkal csomómentesre keverve öntsük rá a paradicsomos húsgombócokra, s figyeljünk, hogy ne főzzük utána már túl sokáig! Én maximum 2 evőkanálnyi keményítőt adnék hozzá és tápiókával vagy esetleg borsókeményítővel készíteném.
- a rizst lehet bulgurral is lehet helyettesíteni, de a blugur nem gluténmentes élelmiszer!
- ha fontos a gluténmentesség, akkor mindenképpen szenteljük kiemelt figyelmet a konyhánk és az eszközeink gluténmentességére. A glutén száll, tehát bárhol megtapadhat a konyhánkban. Érdemes leginkább a fa eszközeinkből (de ha lehetséges, akkor mindenből) külön tartani a gluténmentes ételekhez.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész ételem súlya 2576 gramm lett, ebben 2957 kalória, 242 gramm fehérje, 124 gramm zsír és 203 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 187 gramm) lett nekem.
Jó étvágyat!