Bevezető
Ha nem lenne tojásra érzékeny kis családunkban, akkor bizony került volna a tésztájába egy tojás és a tetejét is lekentem volna, hogy szép csillogó, aranybarna lehessen sütés után. Nekem minden kalácsom szét szokott nyílni, ennek számos oka lehet (túl sok folyadék, túl szoros fonás stb.), de eddig mindig elfogyott az összes, így nem szorongok ezen.
Ez egy korábbi kalácsreceptem teljes átalakítása, azóta sok mindent tanultam, változtak a sütési-főzési szokásaim, például már nem használok búzasikért a pékáruknál (sem), és most már a többi tápanyagérték figyelembevételével igyekszem -az arra alkalmas recepteket- átgondolni -vagyis nem fogok 10% főzőtejszínt használni a 1,5%-os tehéntej helyett csak azért, hogy lassítsak a felszívódáson, mert közben a zsír mennyiségét eltolom-.
Hozzávalók
350 gramm teljes kiőrlésű liszt
150 gramm finomliszt
25 gramm friss élesztő
30 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer
250 ml langyos víz
50 gramm margarin (én 40%-os zsírtartalmúval készítettem, de bátran próbáljátok ki 25%-os zsírtartalmúval)
csipet só
Elkészítése
- A liszteket a sóval, édesítővel, élesztővel összekevertem, majd utána a margarint alaposan eldolgoztam benne. Érdemes lassan adagolni a langyos vizet, hiszen a lisztek minőségétől/márkájától függően változhat a folyadék mennyisége is.
- Miután alaposan kidolgozta a gép, 30 percet lefedve hagytam kelni.
- Enyhén lisztezett pultra borítottam és annak megfelelően, hogy milyen/hányas fonás mellett döntünk, annyi adagra porciózzuk ki. Rengeteg videó található youtube-on a fonásokat illetően.
- Tehát enyhén lisztezett pultra borítottam a tésztát, kiporcióztam, gömbölyítettem őket, s hagytam újabb 10 percet pihenni a tésztákat.
- Majd megsodortam a szálakat és formáztam őket. Megszórhatjuk egy kevés liszttel a tésztát formázás előtt, ha ragadnának.
- 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt sütöttem meg, de ez természetesen sütő függő is. Érdemes többször ránézni.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész kalácsom súlya 840 gramm lett, ebben 1934 kalória, 60 gramm fehérje, 29 gramm zsír és 327 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva is 327 gramm) szénhidrát lett benne.
Jó étvágyat!