Zsidó konyha
Az egyik legszigorúbb szabályokkal övezett konyháról van szó, ha a zsidó gasztronómiáról beszélünk. Az zsidó ételek elkészítéséhez útmutatást a Biblia ad elsőként, egészen pontosan Mózes ötödik könyve. A törvények szerint megkülönböztetünk kóser, azaz tiszta és tréfli, azaz tisztátalan ételeket/italokat. A számos törvény közül az egyik legfontosabb talán, hogy csak kóser hús kerül a tányérukra és azok vérét nem fogyasztják el. Az ételeik többsége kalóriában gazdag. Állatok közül marhát, szárnyasokat (struccot nem), bárányt, kecskét fogyaszthatnak, illetve halak közül azokat amelyek uszonnyal és pikkellyel rendelkeznek. Közép-, és kelet Európára az askenázi zsidók konyhája jellemző. Igazodtak a földrajzi adottságokhoz, így gyakori ételükké vált a töltött szőlőlevél, a különböző serpenyős ételek, marhasültek stb.