Opciók nyomtatása

Aranygaluska, Bourbon vaníliás zabpudinggal

cukormentes-aranygaluska-finomat-maskepp

Bevezető

„Az aranygaluska egy magyar eredetű desszert.” - írja a wikipedia. Szintén az itt fellelhető írásból tudtam meg, hogy dió helyett szokták fahéjjal is készíteni. Vannak, akik rétegezik és a rétegek között baracklekvárral kenik és mazsolával hintik. Tetejére jómagam is vaníliasodót készítenék, ha nagyobbik gyermekünk, Tomikánk nem lenne allergiás a tojásra. S mivel jelenleg tejtermékeket sem fogyaszthat, így ez az aranygaluska-recept egy vegán fogás lett. Az 1862 és 1874 között megjelent értelmező szótárban már olvashattak az aranygaluskáról, a XX. század közepére magyar és zsidó származású pékeknek köszönhetően már az Amerikai Egyesült Államokban is közkedvelt étellé vált, Hungarian Coffee Cake-ként vált ismertté. *

TIPP

  • a fehér lisztet ez esetben durumlisztre cseréltem, még Honfi Bernadett dietetikus tanácsára. De természetesen bármilyen fehér liszttel készíthető. Ez igaz a graham lisztre is, bátran cserélhető teljes kiőrlésű búzalisztre vagy teljes kiőrlésű tönköly lisztre.
  • a bambuszrostliszt és a búzasikér elhagyható, az előbbi extra rostként szolgál, utóbbi állagjavító, de jól működik a recept nélkülük is
  • a margarin nálam zsírban szegényebb, 25%-os zsírtartalmú, de természetesen ez is cserélhető. Viszont ez esetben számolni kell a kedvezőtlenebb tápanyagértékekkel, illetve egy zsírosabb zsiradéknál elképzelhető, hogy kevesebb folyadékot fog tudni felvenni a tészta.
  • növényi tej kapcsán rizstejre esett a választásom, mert számunkra ez a legfinomabb és a legsemlegesebb ízvilágú. Az itt felhasznált sima, fehér rizsből készült, de természetesen barna rizsitalból vagy akár kókusz-, mandulaitalból is készíthető
  • ha valaki úgy érzi a napraforgóolaj helyett mást használna, nyugodtan!
Számomra igazi késő őszi-téli sütemény, mely egy könnyebb leves után, akár ebédre, akár vacsorára teljesen jó választás. De akár desszertként is készíthetjük és önmagában sem fog csalódást okozni! A kész aranygaluskám súlya sütés után 1337 gramm lett, glikémiás indexe 10% körülire tehető. A lenti irányadó tápanyagérték a zabpudingot nem tartalmazzák.    
Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok , ,
Nehézség Középszint
Idő
Előkészítési idő: 15 perc Főzési/sütési idő: 25 perc Pihenő idő: 45 perc Teljes Idő: 1 óra 25 perc
Adag 8
Kalóriák 4234
Legjobb évszak Tél
Hozzávalók
    Hozzávalók az aranygaluska tésztájához
  • 420 g graham liszt
  • 180 g durumliszt
  • 10 g zabkorpa (elhagyható)
  • 10 g bambuszrostliszt (elhagyható)
  • 30 g búzasikér (elhagyható)
  • 50 g élesztő (friss)
  • 100 g margarin (25%-os zsírtartalmú)
  • 6 g
  • 20 g édesítőszer (négyszeres erejű, természetes)
  • 30 g édesítőszer (négyszeres erejű, természetes)
  • 400 ml növényi tej (rizs)
  • 140 g dió (darálva)
  • 40 ml olaj (napraforgóolaj)
  • Hozzávalók az öntethez
  • 40 g Bourbon vaníliás zabpudingpor (1 csomag)
  • 20 g édesítőszer (négyszeres erejű, természetes)
  • 500 ml növényi tej (rizs)
Elkészítése
  1. A liszteket, a zabkorpát, a búzasikért és a margarint kimértem a robotgépem üstjébe. Az egyik oldalába morzsoltam a friss élesztőt, míg a másikba szórtam a sót. Meghintettem 20 gramm édesítőszerrel és alacsony fokozaton elkezdtem kidolgoztatni a tésztát.

  2. Mikor homogén állagú lett (eltűntek a margarin darabok), lassanként adagoltam a növényi tejet. Magasabb fokozatra váltva körülbelül 10 perc alatt a tál oldalától szépen elvált tésztát kaptam végeredményül.

  3. Lefedve kelesztettem 45 percig.

  4. cukormentes-aranygaluska

    Enyhén lisztezett felületre borítottam és egy nyújtófa segítségével kinyújtottam, duplán meghajtogattam, majd ismét nyújtottam.

    Egy nagyobb átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam a tésztát.

  5. Tortaformámat kibéleltem sütőpapírral. A korongokat megkentem vékonyan olajjal, majd az édesítőszeres, darált dióba forgattam és szorosan, a formába rakosgattam őket.

  6. Miután minden kiszaggatott korongnak lett helye, lefedtem és 20 percet hagytam neki ismét kelni.

  7. Hideg sütőbe toltam és 160°C-on 25 perc alatt készre sütöttem. Érdemes nagyon figyelni, mert a dió könnyen megég! Nekünk kifejezetten ízlett, hogy a tetején egy picit megkapta a diószemeket, igazán ropogós lett!

  8. Míg sült az aranygaluska, addig a Bourbon vaníliás zabpudingot megfőztem a rizstejjel és az édesítőszerrel.

Táplálkozási adatok

Adag 8


Mennyiség adagonként
Kalóriák 3880kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 169g260%
Telített zsír 1.58g8%
Transzzsír 0.11g
Nátrium 232mg10%
Kálium 139mg4%
Összes szénhidrát 471g157%
Élelmi rost 2.23g9%
Cukrok 1.8g
Fehérje 132g264%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Kulcsszavak: húsmentes, tojásmentes, vegán, cukormentes, teljes kiőrlésű
Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!