F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve című művében találkoztam ezzel a recepttel elsőnek. Nagyon megtetszett, mert egyszerű és gyorsan elkészíthető ételnek tűnt. Jó, elismerem, hogy nem éppen most van a szezonja a paprikának és paradicsomnak, de mivel kevés kell hozzá, így belefért a menü tervezéskor.
Általában 20% zsírtartalmú darált sertéshúst vásárolunk, mert a legutóbbi tapasztalataim alapján a 30%-os zsírtartalmúnál le kellett kanalazzam a zsírt a hús tetejéről, miközben főtt. S bár távolról sem vagyok egy fitneszguru, sőt az egészséges étkezés mintaszobrát sem rólam fogják mintázni elismerem, azért ez annyira nem tetszett 🫣
A nokedlit/galuskát fordított lisztarányokkal készítettem (70% finom-, és 30% teljes kiőrlésű). Mielőtt búcsút intettem a zömében teljes kiőrlésű liszteket tartalmazó étrendemnek, nagyon sokszor főztem a nokedlit 70%-ban teljes kiőrlésű liszttel és nagyszerűen működött úgy is, csak picit több folyadék kellett hozzá a megfelelő állag eléréséhez.
A lenti hozzávalók mennyiségéből kicsivel több, mint 2000 gramm (kész) ételem lett, s ez nagyjából 2.200 forintunkba került a ténylegesen felhasznált alapanyagokkal számolva (energiaárak és egyéb járulékos költségek figyelembevétele nélkül). Persze ez szubjektív, de én úgy számoltam, hogy egy adag étel 300 gramm, tehát nagyjából 7 adag ételt írhatok Nektek.
A paprika/paradicsom kettős miatt inkább tavasztól-őszig időszakra, de leginkább nyári hónapokra ajánlanám. Látni fogjátok lentebb, tényleg nem kell sok a zöldségekből, de azért ha már meghatározom, akkor nyarat 🌞 írok. S ha már nyár, akkor javaslok előtte egy könnyű, hideg gyümölcslevest is:
vagy akár egy tányér
Bár F. Nagy Angéla a könyvében közepes nehézségűnek jelölte a bácskai húsos galuska elkészítését, én mégis azt gondolom, ezzel a kezdő konyhatündérek is simán boldogulnának. ❤️
Legelsőnek feltettem melegedni egy nagy fazék vizet a nokedli kiszaggatásához.
Majd apró kockákra vágtam az egy (közepes) fej vöröshagymát, amit megpároltam az 1 evőkanál zsiradékon.
Majd felszeleteltem a paprikákat (természetesen a csuma részét kiszedtem) és paradicsomokat. A párolt hagymához adtam őket és felöntöttem 1-1,5 dl vízzel. Fedő alatt addig pároltam a zöldségeket, míg össze nem estek, megpuhultak.
Majd a puha zöldségekhez adtam az 500 gramm darált húst és alaposan elkevertem. Megszórtam a 0,5 teáskanál őrölt fekete borssal, az 1 teáskanál őrölt köménnyel, az 1 evőkanál édes pirospaprikával és a 6 gramm sóval. Fedő alatt nagyjából 30 percig főztem.
Majd elkészítettem a nokedli tésztáját. 350 gramm finomlisztet, 150 gramm teljes kiőrlésű búzalisztet, 2 darab tojást és 8 gramm sót annyi vízzel csomómentesre kevertem, hogy egy sűrű állagú tésztát kapjak.
Lobogó, forró vízbe szaggattam, majd egy szűrő segítségével a megfőtt nokedlit tálba szedtem.
A kifőtt nokedlire öntöttem az addigra elkészült zöldséges darált húst és gondosan átkevertem.
Forrón, tejföllel csurgatva tálaltam.
Adag 7
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
A fenti tápanyagtáblázatban és a weboldalon bárhol szereplő tápanyagértékek csak hozzávetőleges/irányadó értékek és 100 gramm kész ételre vetítve szerepelnek.
Hozzávetőleges glikémiás indexe a kész ételnek 20%.