Bevezető – Bécsi gyűrűfánk
Fantasztikus receptkönyvekhez jutottam a májusban megrendezett Líra raktárkiárusításon. Igaz, mivel se időm, sem energiám nem volt kivárni a kilométeres sort a helyszínen, így megalkudva a kisebb kínálattal, az online térben vásároltam. Kosaramba került számos Frank Júlia receptkönyv, többek között A legfinomabb kenyerek, péksütemények és kelt tészták című remek is. Megjegyzem, a normál ára is hű-ha kategória, hiszen 199 forint környékén mozog.
Szóval, ebben a kis receptgyűjteményben találtam rá a bécsi gyűrűfánk receptjére, s azonnal felpattantam tésztát dagasztani, sodorni és sütni 🙂
Természetesen, az én bécsi gyűrűfánkom tartalmaz némi teljes kiőrlésű búzalisztet és természetes édesítőszerrel készült. Xilitet használtam -fantázianevén nyírfacukorként is ismert-, melynek felasználása során kifejezetten fontos, hogy
- az elfogyasztott mennyiség 60%-a szükséges szénhidrátot számolni
- kutyáknak, xilittel készült ételt adni nem szabad, hiszen náluk kis mennyiség is hipoglikémiát okoz
Korábban többször írtam, de ha esetleg új Látogató olvassa ezt a receptet, neki talán újdonság lehet: alapvetően a szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, viszont colitis autoimmun betegségem miatt nem reagálok jól a durva rostokra, így a teljes kiőrlésű búzalisztre sem. Ezért drasztikusan visszacsökkentettem annak mértékét étkezéseim során. Fordítottam a lisztarányokon: 70% finomra őrölt liszt és 30% durvább/szemcsésebb állagú liszt került a tésztába.
Egész évben készíthető, porrá őrölt édesítőszerrel, cukormentes lekvárral tálalva, nagyon finom! Kezdő konyhatündérek is bátran kezdhetik ezzel a desszerttel a gasztronómiai tapasztalatgyűjtést!
Bécsi gyűrűfánk cukormentesen
Hozzávalók
Elkészítése
-
Legelőször kimértem a liszteket a robotgépem üstjébe, majd a tál egyik felébe az élesztőt szórtam, míg a másik felébe a sót és az édesítőszert.
-
Hozzáadtam a négy darab tojássárgáját. Robotgépemet alacsony fokozaton indítottam, majd apránként adagoltam a langyos tejet a száraz hozzávalókhoz.
Semmiképpen se öntsük rá az összes folyadékot egyszerre a lisztekre, mert a lisztek minőségétől/márkájától függően változhat a folyadék mennyisége is! -
Alaposan kidolgoztattam a tésztát, egy lágyabb állagú, de nem ragadós tésztát kaptam végeredményül. Lefedtem, és 45 percig pihentettem.
-
A kelesztési idő lejárta után, enyhén lisztezett felületre borítottam és nagyjából 30-35 grammos darabokra osztottam a tésztát.
-
Majd egyforma hosszúságú és vastagságú rudakat nyújtottam belőlük, amelyeket aztán kettesével összesodortam. Végül köralakúra formáztam.
A szálak összesodrása előtt, ha szükségesnek érezzük, érdemes kevés liszttel megszórni a tésztát, hogy ne ragadjon és formáját is megtartsa sütés közben. Illetve, míg pihennek a sütésre várva, is érdemes lisztezni alattuk, hogy ne tapadjanak le. -
Kimértem 200 ml olajat, melyet melegíteni kezdtem. Forró olajban sütöttem ki őket, majd porrá őrölt, természetes édesítőszerrel szórtam meg a tetejüket. Cukormentes baracklekvárral tálaltam.
Összesen 38 ml olajat vettek fel nekem a fánkok a sütés során.
Adag 6
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 280.6kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 7.73g12%
- Telített zsír 1.6g8%
- Transzzsír 0.01g
- Koleszterin 79.9mg27%
- Nátrium 65.08mg3%
- Kálium 111.2mg4%
- Összes szénhidrát 44.2g15%
- Élelmi rost 3.22g13%
- Cukrok 1.87g
- Fehérje 8.37g17%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A fenti táblázatban szereplő adatok tájékoztató/irányadó értékek! A kész fánkok súlya sütés után, nekem 890 gramm lett.
Glikémiás indexe nagyjából 40% körüli.