Bécsi gyűrűfánk cukormentesen

Bécsi gyűrűfánk cukormentesen
becsi_gyurufank_cukormentes pinit Galéria megtekintése 3 képek

Bevezető – Bécsi gyűrűfánk

Fantasztikus receptkönyvekhez jutottam a májusban megrendezett Líra raktárkiárusításon. Igaz, mivel se időm, sem energiám nem volt kivárni a kilométeres sort a helyszínen, így megalkudva a kisebb kínálattal, az online térben vásároltam. Kosaramba került számos Frank Júlia receptkönyv, többek között A legfinomabb kenyerek, péksütemények és kelt tészták című remek is. Megjegyzem, a normál ára is hű-ha kategória, hiszen 199 forint környékén mozog.

Szóval, ebben a kis receptgyűjteményben találtam rá a bécsi gyűrűfánk receptjére, s azonnal felpattantam tésztát dagasztani, sodorni és sütni 🙂

Természetesen, az én bécsi gyűrűfánkom tartalmaz némi teljes kiőrlésű búzalisztet és természetes édesítőszerrel készült. Xilitet használtam -fantázianevén nyírfacukorként is ismert-, melynek felasználása során kifejezetten fontos, hogy

  • az elfogyasztott mennyiség 60%-a szükséges szénhidrátot számolni
  • kutyáknak, xilittel készült ételt adni nem szabad, hiszen náluk kis mennyiség is hipoglikémiát okoz

Korábban többször írtam, de ha esetleg új Látogató olvassa ezt a receptet, neki talán újdonság lehet: alapvetően a szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, viszont colitis autoimmun betegségem miatt nem reagálok jól a durva rostokra, így a teljes kiőrlésű búzalisztre sem. Ezért drasztikusan visszacsökkentettem annak mértékét étkezéseim során. Fordítottam a lisztarányokon: 70% finomra őrölt liszt és 30% durvább/szemcsésebb állagú liszt került a tésztába.

Egész évben készíthető, porrá őrölt édesítőszerrel, cukormentes lekvárral tálalva, nagyon finom! Kezdő konyhatündérek is bátran kezdhetik ezzel a desszerttel a gasztronómiai tapasztalatgyűjtést!

 

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 20 perc Főzési/sütési idő 20 perc Pihenő idő 45 perc Teljes Idő 1 óra 25 perc
Adag: 6 Kalóriák: 2498
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Legelőször kimértem a liszteket a robotgépem üstjébe, majd a tál egyik felébe az élesztőt szórtam, míg a másik felébe a sót és az édesítőszert. 

  2. Hozzáadtam a négy darab tojássárgáját. Robotgépemet alacsony fokozaton indítottam, majd apránként adagoltam a langyos tejet a száraz hozzávalókhoz.

    Semmiképpen se öntsük rá az összes folyadékot egyszerre a lisztekre, mert a lisztek minőségétől/márkájától függően változhat a folyadék mennyisége is!
  3. Alaposan kidolgoztattam a tésztát, egy lágyabb állagú, de nem ragadós tésztát kaptam végeredményül. Lefedtem, és 45 percig pihentettem. 

  4. A kelesztési idő lejárta után, enyhén lisztezett felületre borítottam és nagyjából 30-35 grammos darabokra osztottam a tésztát. 

  5. Majd egyforma hosszúságú és vastagságú  rudakat nyújtottam belőlük, amelyeket aztán kettesével összesodortam. Végül köralakúra formáztam. 

    A szálak összesodrása előtt, ha szükségesnek érezzük, érdemes kevés liszttel megszórni a tésztát, hogy ne ragadjon és formáját is megtartsa sütés közben. Illetve, míg pihennek a sütésre várva, is érdemes lisztezni alattuk, hogy ne tapadjanak le.
  6. Kimértem 200 ml olajat, melyet melegíteni kezdtem. Forró olajban sütöttem ki őket, majd porrá őrölt, természetes édesítőszerrel szórtam meg a tetejüket. Cukormentes baracklekvárral tálaltam. 

    Összesen 38 ml olajat vettek fel nekem a fánkok a sütés során.
Táplálkozási adatok

Adag 6


Mennyiség adagonként
Kalóriák 280.6kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 7.73g12%
Telített zsír 1.6g8%
Transzzsír 0.01g
Koleszterin 79.9mg27%
Nátrium 65.08mg3%
Kálium 111.2mg4%
Összes szénhidrát 44.2g15%
Élelmi rost 3.22g13%
Cukrok 1.87g
Fehérje 8.37g17%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti táblázatban szereplő adatok tájékoztató/irányadó értékek! A kész fánkok súlya sütés után, nekem 890 gramm lett.

Glikémiás indexe nagyjából 40% körüli. 

Kulcsszavak: cukormentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, húsmentes, desszert

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy