Opciók nyomtatása

Bécsi gyűrűfánk cukormentesen

becsi_gyurufank_cukormentes

Bevezető - Bécsi gyűrűfánk

Fantasztikus receptkönyvekhez jutottam a májusban megrendezett Líra raktárkiárusításon. Igaz, mivel se időm, sem energiám nem volt kivárni a kilométeres sort a helyszínen, így megalkudva a kisebb kínálattal, az online térben vásároltam. Kosaramba került számos Frank Júlia receptkönyv, többek között A legfinomabb kenyerek, péksütemények és kelt tészták című remek is. Megjegyzem, a normál ára is hű-ha kategória, hiszen 199 forint környékén mozog. Szóval, ebben a kis receptgyűjteményben találtam rá a bécsi gyűrűfánk receptjére, s azonnal felpattantam tésztát dagasztani, sodorni és sütni :) Természetesen, az én bécsi gyűrűfánkom tartalmaz némi teljes kiőrlésű búzalisztet és természetes édesítőszerrel készült. Xilitet használtam -fantázianevén nyírfacukorként is ismert-, melynek felasználása során kifejezetten fontos, hogy
  • az elfogyasztott mennyiség 60%-a szükséges szénhidrátot számolni
  • kutyáknak, xilittel készült ételt adni nem szabad, hiszen náluk kis mennyiség is hipoglikémiát okoz

Korábban többször írtam, de ha esetleg új Látogató olvassa ezt a receptet, neki talán újdonság lehet: alapvetően a szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, viszont colitis autoimmun betegségem miatt nem reagálok jól a durva rostokra, így a teljes kiőrlésű búzalisztre sem. Ezért drasztikusan visszacsökkentettem annak mértékét étkezéseim során. Fordítottam a lisztarányokon: 70% finomra őrölt liszt és 30% durvább/szemcsésebb állagú liszt került a tésztába.

Egész évben készíthető, porrá őrölt édesítőszerrel, cukormentes lekvárral tálalva, nagyon finom! Kezdő konyhatündérek is bátran kezdhetik ezzel a desszerttel a gasztronómiai tapasztalatgyűjtést!  
Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 20 perc Főzési/sütési idő: 20 perc Pihenő idő: 45 perc Teljes Idő: 1 óra 25 perc
Adag 6
Kalóriák 2498
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Hozzávalók
  • 350 g finomliszt (ha van durum, akkor az még jobb választás Honfi Bernadett dietetikus ajánlása alapján)
  • 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 300 ml tej (1,5%-os zsírtartalmú)
  • 1 tasak szárított élesztő (vagy 30 gramm friss)
  • 4 db tojássárgája
  • 40 g édesítőszer (nálam xilit)
  • 1 nagy csipet
  • 200 ml zsiradék a sütéshez (nálam napraforgóolaj)
Elkészítése
  1. Legelőször kimértem a liszteket a robotgépem üstjébe, majd a tál egyik felébe az élesztőt szórtam, míg a másik felébe a sót és az édesítőszert. 

  2. Hozzáadtam a négy darab tojássárgáját. Robotgépemet alacsony fokozaton indítottam, majd apránként adagoltam a langyos tejet a száraz hozzávalókhoz.

    Semmiképpen se öntsük rá az összes folyadékot egyszerre a lisztekre, mert a lisztek minőségétől/márkájától függően változhat a folyadék mennyisége is!
  3. becsi_gyurufank_cukormentes_kelt_teszta

    Alaposan kidolgoztattam a tésztát, egy lágyabb állagú, de nem ragadós tésztát kaptam végeredményül. Lefedtem, és 45 percig pihentettem. 

  4. A kelesztési idő lejárta után, enyhén lisztezett felületre borítottam és nagyjából 30-35 grammos darabokra osztottam a tésztát. 

  5. Majd egyforma hosszúságú és vastagságú  rudakat nyújtottam belőlük, amelyeket aztán kettesével összesodortam. Végül köralakúra formáztam. 

    [gallery type="rectangular" link="file" ids="9910,9911,9912"]

    A szálak összesodrása előtt, ha szükségesnek érezzük, érdemes kevés liszttel megszórni a tésztát, hogy ne ragadjon és formáját is megtartsa sütés közben. Illetve, míg pihennek a sütésre várva, is érdemes lisztezni alattuk, hogy ne tapadjanak le.
  6. becsi_gyurufank_cukormentes

    Kimértem 200 ml olajat, melyet melegíteni kezdtem. Forró olajban sütöttem ki őket, majd porrá őrölt, természetes édesítőszerrel szórtam meg a tetejüket. Cukormentes baracklekvárral tálaltam. 

    Összesen 38 ml olajat vettek fel nekem a fánkok a sütés során.
Táplálkozási adatok

Adag 6


Mennyiség adagonként
Kalóriák 280.6kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 7.73g12%
Telített zsír 1.6g8%
Transzzsír 0.01g
Koleszterin 79.9mg27%
Nátrium 65.08mg3%
Kálium 111.2mg4%
Összes szénhidrát 44.2g15%
Élelmi rost 3.22g13%
Cukrok 1.87g
Fehérje 8.37g17%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti táblázatban szereplő adatok tájékoztató/irányadó értékek! A kész fánkok súlya sütés után, nekem 890 gramm lett.

Glikémiás indexe nagyjából 40% körüli. 

Kulcsszavak: cukormentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, húsmentes, desszert
Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!