Korábban többször írtam, de ha esetleg új Látogató olvassa ezt a receptet, neki talán újdonság lehet: alapvetően a szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, viszont colitis autoimmun betegségem miatt nem reagálok jól a durva rostokra, így a teljes kiőrlésű búzalisztre sem. Ezért drasztikusan visszacsökkentettem annak mértékét étkezéseim során. Fordítottam a lisztarányokon: 70% finomra őrölt liszt és 30% durvább/szemcsésebb állagú liszt került a tésztába.
Egész évben készíthető, porrá őrölt édesítőszerrel, cukormentes lekvárral tálalva, nagyon finom! Kezdő konyhatündérek is bátran kezdhetik ezzel a desszerttel a gasztronómiai tapasztalatgyűjtést!Legelőször kimértem a liszteket a robotgépem üstjébe, majd a tál egyik felébe az élesztőt szórtam, míg a másik felébe a sót és az édesítőszert.
Hozzáadtam a négy darab tojássárgáját. Robotgépemet alacsony fokozaton indítottam, majd apránként adagoltam a langyos tejet a száraz hozzávalókhoz.
Alaposan kidolgoztattam a tésztát, egy lágyabb állagú, de nem ragadós tésztát kaptam végeredményül. Lefedtem, és 45 percig pihentettem.
A kelesztési idő lejárta után, enyhén lisztezett felületre borítottam és nagyjából 30-35 grammos darabokra osztottam a tésztát.
Majd egyforma hosszúságú és vastagságú rudakat nyújtottam belőlük, amelyeket aztán kettesével összesodortam. Végül köralakúra formáztam.
[gallery type="rectangular" link="file" ids="9910,9911,9912"]
Kimértem 200 ml olajat, melyet melegíteni kezdtem. Forró olajban sütöttem ki őket, majd porrá őrölt, természetes édesítőszerrel szórtam meg a tetejüket. Cukormentes baracklekvárral tálaltam.
Adag 6
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
A fenti táblázatban szereplő adatok tájékoztató/irányadó értékek! A kész fánkok súlya sütés után, nekem 890 gramm lett.
Glikémiás indexe nagyjából 40% körüli.