Opciók nyomtatása

Blintz, az askenázi palacsinta

blintz-cukormentes

Bevezető - Blintz

Március elsejére, keddre esett húshagyó kedd, ezáltal a palacsinta napja is. Ezért már jóval ezelőtt újabb és újabb palacsintareceptek után kutattam. Így találtam rá és készítettem el spenótos-ricottás palacsintatortát is a héten, illetve ezt megelőzően a szokásos vasárnapi ebédünk utáni desszert ez, az askenázi zsidó desszert készült el, vagyis a blintz. Sajnos nem lehetek benne egészen biztos, hogy az, ahogyan én készítettem el a családomnak, valóban teljes mértékben megfelel a zsidó elkészítési szokásoknak. Vagyis, valószínűleg nem, hiszen én például nem kóser termékeket használtam.

Azzal nem írok újdonságot, hogy a zsidó gasztronómia számos és szigorú szabály szerint alakult meg. Az zsidó ételek elkészítéséhez útmutatást az Ószövetség ad elsőként, egészen pontosan Mózes ötödik könyve. A törvények szerint megkülönböztetünk kóser, azaz tiszta és tréfli, azaz tisztátalan ételeket/italokat.

Többet most nem is írnék a zsidó konyháról, mert tervezek egy nagyobb összefoglalót a gasztronómiájukról. Számomra lenyűgöző és igen érdekes a konyhaművészetük. Ha esetleg van zsidó származású Olvasóm (aki a mózesi törvények szerint igyekszik a konyhában ténykedni) és lenne kedve mesélni, nagyon hálás lennék az idejéért. Blintz készítésére elsősorban Shavuot idején kerül(t) sor, mely a búza betakarítási időszakára esik/esett. Ezen időszak alatt, a hagyomány szerint többek között tejtermékeket fogyasztanak, egész éjszakán keresztül olvassák a Tórát, zöld növényekkel díszítik otthonaikat és a zsinagógákat, valamint kifejezetten Ruth könyvéből is olvasnak.* blitz-aratás-askenázi-zsidó Mivel Ruth könyve az egyik legkedvesebb számomra az Ószövetségből, már csak ezért is különösen becses helyet fog elfoglalni a repertoárban ez a desszertrecept. Ahogy mindig, most is, a lenti hozzávalók mennyiségéből több palacsinta készült el, mint amennyit felhasználtam. Ugyanis azt biztosra tudtam, hogy Tomikánk mogyorókrémes palacsintát fog kérni... A lisztek arányának tekintetében 70% finomliszt, 30%-ban teljes kiőrlésű liszt került bele a tésztába, hiszen ahogy korábban többször írtam: inzulinrezisztencia ide vagy oda, autoimmun betegségem miatt nem bírom a zömében teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó ételeket. Édesítőszerként most xilitet használtam (újabban azt szoktam). Teljes kiőrlésű palacsinta receptje: [embed]https://www.finomatmaskepp.hu/az-ir-kompatibilis-palacsinta/[/embed] Azt gondolom, hogy bár szokás/hagyomány szerint az aratás idejére esik, a hozzávalók tekintetében ma már bármikor elkészíthető. Én most mirelit epret használtam fel hozzá, de más gyümölccsel is készíthető. Ha a friss termés felhasználása fontos, akkor valóban célszerű nyári időszakot választani. Szerintem kezdők is nyugodtan próbálkozzanak vele, siker lesz a vége!
Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 20 perc Főzési/sütési idő: 40 perc Teljes Idő: 1 óra
Adag 5
Kalóriák 1619 (öntet és gyümölcsös feltét nélkül)
Legjobb évszak Nyár
Hozzávalók
    Palacsintákhoz
  • 3 db tojás (mélyalmos)
  • 1 nagy csipet só
  • 10 g xilit (vagy egyéb életmódunkba beilleszthető édesítőszer)
  • 140 g finomliszt
  • 60 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 200 ml tej (1,5%-os)
  • 250 ml ásványvíz (buborékos)
  • olaj a sütéshez
  • Töltelékhez
  • 250 g ricotta
  • 250 g túró (zsírban szegényebb)
  • 50 g xilit (vagy egyéb életmódunkba beilleszthető édesítőszer)
  • Tetejükre
  • 200 gramm g tejföl (zsírban szegényebb)
  • 300 g eper (mireilt)
  • 50 g xilit (vagy egyéb életmódunkba beilleszthető édesítőszer)
Elkészítése
  1. Legelősnek a palacsinta tésztáját kevertem ki. A tojásokat, a sóval, xilittel alaposan elkevertem, majd rámértem a liszteket és a folyadékokat. Mikor megfelelő állagú lett a tészta, enyhén olajozott palacsintasütőben kisütöttem.  

    Ha inkább teljes kiőrlésű palacsintatésztából készítenéd el, akkor ide kattintva olvashatod. 

    Ehhez az ételhez 485 gramm palacsintatésztát használtam fel, összesen 10 darabot.
  2. Közben kikevertem a ricottát a túróval és az 50 gramm xilittel. 

    Bár, a mazsola aszalvány lévén nem ajánlatos a szénhidrátdiéta szerint élők étrendjében, aki úgy érzi belefér, bátran tegyen a töltelékbe.
  3. Majd kikevertem a tejfölt  25 gramm édesítőszerrel. Illetve a maradék 25 gramm xilittel felfőztem a mirelit epret is. 

  4. A palacsinták közepére halmoztam 50 gramm tölteléket és behajtogatva a széleit ismét a forró serpenyőbe helyeztem őket. Minden oldalukat átsütöttem néhány perc alatt. 

  5. Tányérra szedtem, édes tejföllel locsoltam őket, majd néhány meleg eperdarabbal díszítettem a tálaláshoz. 

    Jó étvágyat!

Táplálkozási adatok

Adag 5


Mennyiség adagonként
Kalóriák 155kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 5g8%
Telített zsír 1.35g7%
Koleszterin 8.35mg3%
Nátrium 120.4mg6%
Kálium 50.3mg2%
Összes szénhidrát 19.2g7%
Cukrok 0.72g
Fehérje 8.8g18%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek és csak a palacsintára - töltelékkel - vonatkozik. A tejfölös öntet és eper tápanyagértékeit a fenti számok nem tartalmazzák. 

Az étel glikémiás indexe nagyjából 10% körüli. Sütés utáni súlya 1448 gramm lett nekem.

Kulcsszavak: cukormentes, húsmentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz,
Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!