Opciók nyomtatása

Borsos tokány basmati rizzsel

borsos-tokany-basmati-rizzsel-finomat-maskepp

Bevezetés

Számos tokány-variáció létezik már, én most a legegyszerűbb, ám egy igazán finom változatát készítettem el. Ez az étel is olyan, mint például a töltött káposzta, ahány ház, annyi szokás. Vannak akik borsóval, gombával készítik, de akadnak olyanok, akik marhából vagy éppen vadhúsból főzik meg. Léteznek receptek, amelyek szerint paprikát és paradicsomot kell a hús alá vágni és természetesen olyanok is vannak, akik azt vallják, ezeknek a zöldségeknek semmi keresnivalójuk nincs a tokányban. Sokan meghintik egy kanálnyi liszttel a végén. Néhány dolog azonban mindenféle-fajta tokánynál ugyanaz*:
  • hosszúkás alakúra vágjuk a húst, ezt hívják tokányra vágásnak
  • az őrölt bors áll a fűszerezés középpontjában
  • nem igen adnak hozzá pirospaprikát
Nálam most egy füstölt-főtt szalonnás, sertésből készült tokány került az asztalra, melyet basmati rizzsel tálaltam. Én most nem tettem bele sem gombát, sem egyéb zöldséget. A borssal csínján bántam, hogy a gyerekek is szívesen kóstolják meg, egyenek belőle. Ez az étel -leginkább a szalonna miatt- egy magas zsírtartalmú fogás. A basmati rizs pedig szénhidrátban gazdag alapanyag. Így ebben a formában -magas zsír-, és magas szénhidráttartalom- ez az étel cseppet sem nevezhető alakbarátnak! 3 opciónk van:
  • eszünk belőle amennyi jól esik és mozgunk utána egy kiadósat
  • megnézzük mennyit ennék belőle szívesen, majd a felét visszaszedjük a fazékba
  • nem eszünk belőle 😎
Viszont tejmentes, tojásmentes és -amennyiben figyelünk a keresztszennyezettségre- gluténmentes is! A basmati rizsnek köszönhetően -jó, meg a sok zsírnak is...- egy egyenletesebb vércukorszintemelkedésre számíthatunk az étel elfogyasztása után. Köretként illik mellé a rizseken kívül: tarhonya, tört burgonya. Felszolgálhatunk mellé tejfölös uborkasalátát. facebook_finomat_maskepp
Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok ,
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 30 perc Főzési/sütési idő: 45 perc Teljes Idő: 1 óra 15 perc
Adag 5
Kalóriák 3330
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Hozzávalók
    Hozzávalók a tokányhoz
  • 100 g vöröshagyma (pucolt súly)
  • 200 g császárszalonna (füstölt-főtt)
  • 900 g sertéslapocka
  • 250 ml víz
  • 8 g
  • 2 g fekete bors (őrölt)
  • 1 ek majoranna (szárított)
  • 12 g fokhagyma (3 gerezd)
  • Hozzávalók a körethez
  • 300 g basmati rizs (szárazon mért súly)
  • 10 ml zsiradék (nálam napraforgóolaj)
  • 600 ml víz
  • 8 g
Elkészítése
    Tokány elkészítése
  1. borsos-tokany-glutenmentes-finomat-maskepp

    Vékony csíkokra vágtam a szalonnát és serpenyőbe téve pirítani kezdtem őket.

    Majd mikor kisült a zsírja, hozzáadtam az apró kockákra vágott vöröshagymát.

    Miután a vöröshagyma összeesett és kissé üveges lett, hozzáadtam a fokhagymákat is!

    A fokhagymát és a vöröshagymát ne egyszerre tegyük a serpenyőbe, mert a fokhagyma nagyon gyorsan meg tud égni!
  2. tejmentes-tojasmentes-tokany-finomat-maskepp

    Míg párolódtak a hagymák, felvágtam a lapockát. A nagyobb zsírdaraboktól megtisztítottam és csíkokra vágtam. Majd hozzáadtam a szalonnás-hagymához.

  3. Felöntöttem 250 ml vízzel és fedő alatt, közepes hő fölött addig főztem, míg megpuhultak a húsdarabok.

  4. Nagyjából 30 perccel később, borssal, sóval és majorannával fűszereztem, majd további 15 percig fedő nélkül főztem. Hagytam, hogy elpárologjon a tetejéről a bő folyadék. 

  5. Köret elkészítése
  6. Kimértem 300 gramm rizst, amire ráöntöttem 10 ml olajat. Kis hő fölött, folyamatos kevergetés mellett megpároltam a rizsszemeket.

  7. Majd felöntöttem 600 ml vízzel. És fedő alatt, kis hő föltött nagyjából 15 perc alatt készre főztem. Miután elzárjuk alatta a hőt, érdemes még fedő alatt pihentetni, hogy tovább tudjon duzzadni a rizs. Megsóztam és alaposan átkevertem. 

    Néhány percenként keverjük át, nehogy leégjenek a rizsszemek!
  8. borsos-tokany-basmati-rizzsel-finomat-maskeppForrón tálaltam.
Táplálkozási adatok

Adag 5


Mennyiség adagonként
Kalóriák 3330kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 273g420%
Telített zsír 4.47g23%
Transzzsír 0.13g
Koleszterin 66.32mg23%
Összes szénhidrát 14g5%
Élelmi rost 2.21g9%
Cukrok 4.25g
Fehérje 186g372%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A borsos tokány glikémiás indexe 10% körüli. 

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a főtt basmati rizsre: a kész rizsem súlya 816 gramm lett, ebben nekem 1152 kalória, 26 gramm fehérje, 12 gramm zsír és 232 gramm szénhidrát lett benne. Glikémiás indexe 20% körüli. 170 gramm főtt rizs, 50 gramm szénhidrátnak felel meg. 

Kulcsszavak: cukormentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, húsos fogás
Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!