Vékony csíkokra vágtam a szalonnát és serpenyőbe téve pirítani kezdtem őket.
Majd mikor kisült a zsírja, hozzáadtam az apró kockákra vágott vöröshagymát.
Miután a vöröshagyma összeesett és kissé üveges lett, hozzáadtam a fokhagymákat is!
Míg párolódtak a hagymák, felvágtam a lapockát. A nagyobb zsírdaraboktól megtisztítottam és csíkokra vágtam. Majd hozzáadtam a szalonnás-hagymához.
Felöntöttem 250 ml vízzel és fedő alatt, közepes hő fölött addig főztem, míg megpuhultak a húsdarabok.
Nagyjából 30 perccel később, borssal, sóval és majorannával fűszereztem, majd további 15 percig fedő nélkül főztem. Hagytam, hogy elpárologjon a tetejéről a bő folyadék.
Kimértem 300 gramm rizst, amire ráöntöttem 10 ml olajat. Kis hő fölött, folyamatos kevergetés mellett megpároltam a rizsszemeket.
Majd felöntöttem 600 ml vízzel. És fedő alatt, kis hő föltött nagyjából 15 perc alatt készre főztem. Miután elzárjuk alatta a hőt, érdemes még fedő alatt pihentetni, hogy tovább tudjon duzzadni a rizs. Megsóztam és alaposan átkevertem.
Adag 5
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
A borsos tokány glikémiás indexe 10% körüli.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a főtt basmati rizsre: a kész rizsem súlya 816 gramm lett, ebben nekem 1152 kalória, 26 gramm fehérje, 12 gramm zsír és 232 gramm szénhidrát lett benne. Glikémiás indexe 20% körüli. 170 gramm főtt rizs, 50 gramm szénhidrátnak felel meg.